vineri, 19 decembrie 2014 0 comentarii

Săptămâna 13 - Jocuri şi jucării (a V-a oră)

Azi la CLR am colorat bulina corespunzătoare sunetului "a" din denumirea fiecărei imagini date, apoi am conturat literele "a" şi "A" şi am colorat literele cu chip. Am conturat în caietul de semne grafice rândul de litere "a" şi "A", iar în finalul lecţiei am folosit literele învăţate pentru a realiza cu ajutorul lor diverse desene. Astfel am realizat un leagăn ce avea ca suport doi de "A", un zmeu făcut din doi de "A", din litera "a" am desenat o trambulină cu un bazin de apă la bază, iar din combinaţia celor două litere am realizat diferite personaje sau desene care mai de care mai ingenioase.

La MEM am vorbit despre modalităţile în care ne place să ne jucăm, apoi am observat imaginile din manual şi intuindu-le am rezolvat scăderile propuse. Astfel am sesizat că din cele 5 păpuşi 4 erau întregi, iar una era stricată, din cele 8 maşinuţe 7 erau întregi, iar una era stricată şi din cele 4 mingi 3 erau întregi, iar una era spartă. Folosind numărătoarea, scara numerică sau rezolvând scăderile direct din cap am găsit numerele ascunse sub cercuri astfel încât rezultatele să fie corecte. În finalul orei am participat la un concurs în care o jumătate de clasă a fost echipa steluţelor, iar cealaltă jumătate echipa florilor. Cu toţii ne-am întrecut în a rezolva cât mai repede scăderi cu o unitate.

La MM în vederea pregătirii Serbării de Crăciun am repetat cântecele învăţate pe care le-am cântat în cor cu acompaniament muzical şi ritmic şi cu mişcări specifice de dans.
joi, 18 decembrie 2014 0 comentarii

Săptămâna 13 - Jocuri şi jucării (a IV-a oră)

Azi la CLR am discutat despre basmul "Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici" şi l-am povestit ajutaţi fiind de ilustraţiile din manual şi de planşe didactice.


Am observat că numele personajului principal începea cu sunetul "a". Am marcat cu "X" enunţurile, dar şi imaginile care erau adevărate conform textului poveştii. Am subliniat literele "A" şi "a" din cele patru enunţuri date. În finalul orei am rezolvat o fişă de lucru ce a constat în reprezentarea grafică a silabelor unor cuvinte ilustrate în imagini prin liniuţe orizontale, încercuirea literei "A" şi a literei "a" din nişte cuvinte organizate pe coloane, intuirea unor cuvinte despărţite în silabe care conţineau litera "a" şi alte litere necunoscute de noi ce au fost reprezentate prin buline şi unirea lor cu imaginea corespunzătoare, colorarea literelor învăţate şi scrierea literelor învăţate după un model dat.



La MEM am exersat oral adunări cu 1, iar pentru fixarea cunoştinţelor am rezolvat o fişă de lucru ce presupunea efectuarea unor adunări cu 1 din nişte probleme ilustrate şi rezolvarea unor adunări folosind numărătoarea sau degetele, orientându-ne în acelaşi timp în pagina cu liniatură de matematică.



La DP am analizat imaginile date în manual şi am notat un "X" în dreptul acelora care reprezentau activităţi pe care le desfăşurăm şi noi sau activităţi pe care le preferăm. Ne-am comparat opţiunile şi discutându-le am descoperit puncte pe care le avem în comun, dar şi faptul că avem şi  puncte de vedere diferite.

La AVAP am colorat imaginea puzzle cu culorile indicate în legendă, am decupat părţile componente şi le-am asamblat prin lipire în spaţiile corespunzătoare pentru a reconstrui imaginea iniţială a puzzle-ului.

miercuri, 17 decembrie 2014 0 comentarii

Săptămâna 13 - Jocuri şi jucării (a III-a oră)

Azi la CLR am ascultat cu atenţie un scurt text apoi am răspuns la întrebări în legătură cu acesta. Am identificat personajele din text şi câteva caracteristici ale acestora. Am reactualizat noţiunile de "coloană" şi "rând" sesizând că la exerciţiul al doilea din manual erau trei coloane. Am ascultat cuvintele ce erau scrise în prima coloană şi am observat că erau numai nume de fete. Am încercuit cu verde litera "A" din această coloană şi am observat că toate numele de fete date începeau cu litera "A". Am ascultat cuvintele scrise în a doua coloană şi am observat că erau numai nume de băieţi. Am încercuit litera "A" cu verde şi am observvat că toate numele de băieţi începeeau cu "A". Am ascultat şi cuvintele din ultima coloană sesizând că erau nume de oraşe ce începeau cu "A" şi am încercuit cu verde litera "A". Am încercuit apoi cu albastru litera "a" în toate cele trei coloane şi am observat că numele de fete se terminau cu litera "a", în timp ce numele de băieţi nu. Am dat câteva exemple de nume de fete care nu se termină în "a" ca majoritatea: Carmen, Beatrice, Ingrid etc. Am recunoscut literele "a" şi "A" pe nişte planşe model şi am înfipt piuneze colorate în interiorul acestora respectând ordinea scrierii elementelor grafice componente. 


Am denumit imaginile din manual şi am trasat o linie de la imagine la litera ce corespundea sunetului cu care începea cuvântul (toate cuvintele începeau cu "a" - "albină", "ac", "aragaz", "ascuţitoare", "ardei"). În finalul orei am rezolvat o fişă de lucru pentru litera "A" ce consta în recunoaşterea şi încercuirea literei "A" într-un şir de litere date, trasarea după contur şi fără contur ajutător a literei "A" respectând ordinea de scriere a elementelor grafice componente, intuirea numelor unor copii şi a unui căţel înlocuind sunetele ce au fost reprezentate prin buline cu sunete ce formau numele acestora, rezolvarea unui labirint în formă de "A" în care albinuţa trebuia să ajungă la miere şi colorarea a două litere "A" cu culorile noastre preferate.



La DP am discutat despre comunicarea cu cadrele didactice şi am aflat că în cazul în care avem orice fel de problemă îi putem comunica acest lucru doamnei învăţătoare fără a uita însă să ne anunţăm intenţia de a vorbi prin ridicarea mâinii şi fără a întrerupe explicaţiile, dacă problema a survenit în timpul orei. Analizând al doilea caz în care o fetiţă care a lipsit de la şcoală se întâlneşte în aceeaşi zi cu doamna învăţătoare pe stradă am învăţat că este civilizat să salutăm cadrele didactice chiar şi în afara spaţiului şcolii atunci când le întâlnim şi că fetiţa ar fi trebuit să-i comunice doamnei motivul pentru care a lipsit şi să o asigure că va recupera acasă lecţiile pierdute.

La MM în vederea pregătirii Serbării de Crăciun am repetat cântecele învăţate pe care le-am cântat în cor cu acompaniament muzical şi ritmic şi cu mişcări specifice de dans.

marți, 16 decembrie 2014 0 comentarii

Săptămâna 13 - Jocuri şi jucării (a II-a oră)

Azi la CLR am colorat imaginile ce reprezentau jucării a căror denumire conţinea sunetul "a". Am analizat apoi cele patru imagini din manual în care erau înfăţişate diferite jocuri şi am identificat-o pe cea în care fetiţa se juca cu păpuşa. I-am dat păpuşii nume care începeau cu sunetul "a", apoi am povestit cum se poate juca fetiţa cu păpuşa respectivă. Am numerotat imaginile conform legendei date: 1. jocul cu maşinuţa, 2. sărituri cu coarda, 3. şotron, 4. jocul cu păpuşa. Am ascultat poezia literei "A": "Aricioaica are-aici / Cinci arici cu ace mici. / Albunuţele din stup / Ace au pe ele-n trup." şi am încercat să o reţinem. Am încercuit cu roşu litera "a" şi cu albastru litera "A" din versurile poeziei şi din cuvintele ce denumeau imaginile date în caietul alfabetului. Am colorat literele "a" şi "A" cu albastru conform cerinţei, apoi am lipit lână în interiorul acestora respectând forma.


În finalul orei am rezolvat o fişă în care am colorat cum am dorit literele "a" şi "A", apoi am încercuit cu roşu litera "a" şi cu albastru litera "A" din trei rânduri de litere date. Am colorat imaginile a căror denumire începea cu "a", am desenat în casetele de sub imagini atâtea liniuţe orizontale câte silabe avea fiecare cuvânt. Am desenat apoi câte un cerculeţ pentru fiecare sunet şi am colorat cerculeţul corespunzător sunetului "a" cu roşu.



La MEM am numărat copiii care se jucau cu panglicile şi am observat că erau 4, apoi alăturând la cei 4 prieteni pe fetiţa Amalia am observat că în total erau 5 copii. Am scris cifra 5 în cerculeţul corespunzător. Am denumit jocurile care se pot desfăşura cu ajutorul popicelor, a mingilor de baschet, a mingilor de tenis, a rachetelor de tenis şi a mingilor de fotbal, apoi am ales rezultatul corect al unor adunări încercuindu-l. Am rezolvat frontal probleme sub forma unor poezii  ilustrate pentru consolidarea adunării cu 1.


La AVAP am colorat o imagine cu Moş Crăciun conform unui model, am decupat-o după contur, am lipit-o apoi pe o coală albă îndoită pentru a realiza o felicitare. În final am decorat felicitarea cu desene corespunzătoare.

luni, 15 decembrie 2014 0 comentarii

Săptămâna 13 - Jocuri şi jucării (prima oră)

Azi la CLR am discutat despre jocurile şi jucăriile preferate. Am formulat propoziţii din care să reiasă ce jocuri ne plac şi cum se joacă ele. Am selectat una dintre propoziţii: "Alex se joacă cu maşina", am observat că primul cuvânt începea cu sunetul "a". Am dat exemple de cuvinte în care sunetul "a" se găsea la început, la mijloc şi la sfârşit. Am jucat un joc ce consta în observarea unor imagini şi, în cazul în care cuvântul ce denumea respectiva imagine conţinea sunetul "a", băteam din palme, dacă nu, nu. Am denumit imaginile din manual şi am scris un "X" în dreptul acelora ce conţineau sunetul "a". Am colorat imaginea în care sunetul "a" se afla la finalul cuvântului ("stea"), apoi am reprezentat grafic silabele utilizând liniuţe orizontale. Am ascultat povestea literei "A" :



Am intuit litera mare şi mică de tipar observând elementele grafice componente şi ordinea în care se scriu acestea. Am trasat cu pensula udă peste elementele grafice ale literei "A" şi "a" scrise cu creta pe tablă pentru a reţine ordinea în care se scriu acestea ( la "A" se scrie prima dată de sus în jos linia oblică din stânga, apoi cea din dreapta, tot de sus în jos, iar la urmă se unesc la mijloc cele două linii oblice cu o linie orizontală trasată de la stânga la dreapta; la "a" se scrie prima oară zala / bastonaşul / linia verticală de sus în jos, iar mai apoi se uneşte de aceasta un semicerc trasat tot de sus în jos).


Am sesizat faptul că literele "A" şi "a" au forme diferite, iar numele de "A" mare şi "a" mic nu înseamnă că litera are o mărime mică sau mare pentru că poţi scrie un "a" mic foarte mare şi tot "a" mic rămâne sau poţi scrie un "A" mare foarte mic şi tot "A" mare rămâne. Am observat pe fişe model modul diferit de a scrie literele "a" şi "A" de tipar în funcţie de tipul de scris utlilizat.



Am modelat apoi din plastilină literele nou învăţate. Am pipăit literele respectând ordinea de scriere mai sus prezentată. Am trasat cu coada pensulei peste plastilină linii pentru consolidarea modului de scriere a literelor "a" şi "A".


Am recunoscut într-un articol dintr-o revistă literele învăţate şi le-am colorat cu roşu pe cele mici şi cu albastru pe cele mari. În finalul lecţiei am trasat în manual literele "A" şi "a" după conturul dat, apoi am colorat literele învăţate cu culori la alegere respectând forma acestora.

La MEM am continuat discuţia despre jucării şi am observat analizând şi imaginea din manual că odată cu vârsta copiilor se schimbă şi tipul de jucării preferate. De asemenea am observat că băieţii se joacă în general cu maşinuţe, iar fetiţele preferă păpuşile, în timp ce bebeluşilor le plac jucăriile zornăitoare. Am încercat să ghicim vârsta copiilor reprezentaţi în imaginea din manual, am dat exemple de jucării cu care ne jucăm afară (minge, coardă, jucării de nisip etc.) şi altele cu care ne jucăm în casă (maşinuţe, păpuşi, etc), am numărat apoi jucăriile fiecăruia dintre ei şi am scris cifra corespunzătoare în căsuţa alăturată imaginii.
Am numărat copiii mari şi am aflat că sunt 3. Pentru a afla câţi copii sunt în total în imagine (4) la cei 3 copii mari a fost nevoie să adăugăm bebeluşul. Pe baza operaţiei 3+1= 4, scrisă pe tablă, am observat semnul grafic "+" ce indică faptul că se adaugă la un număr de obiecte / fiinţe altele. De asemenea am observat semnul "=" după care se scrie rezultatul respectivei operaţii. Am analizat o fişă cu pictograme citind în cor fiecare operaţie în parte.



Am sesizat astfel faptul că dacă la un număr adăugăm 1 rezultatul va fi numărul imediat următor de pe axă. Am rezolvat nişte exerciţii orale pe care le-am efectuat mai întâi pe numărătoare, apoi am răspuns fulger la întrebări ce conţineau diferite operaţii ce vizau adunarea cu 1. Urmărind desenul din manual am scris rezultatul corect la 3 adunări. În finalul lecţiei am desenat jucăria preferată.

vineri, 12 decembrie 2014 0 comentarii

Săptămâna 12 - Tradiţii şi obiceiuri de iarnă (a V-a oră)

Azi la CLR am exersat noduleţul pe caietul de scriere a semnelor grafice încadrându-ne în spaţiul rândului dat.

La MEM am vorbit despre obiceiul sorcovei, despre cum arată o sorcovă, din ce este confecţionată şi cum se foloseşte. 


Am ascultat un cor cântând "Sorcova" şi am analizat versurile şi mesajul acesteia. Am reactualizat noţiunile de înalt / scund. 



Am numărat florile din sorcova celui mai scund copil din imaginea din manual şi am scris cifra corespunzătoare în căsuţa de dedesubtul imaginii. Am scris numerele naturale în ordine crescătoare, apoi descrescătoare. Am desenat atâtea obiecte cât indica cifra din dreptul fiecărei mulţimi date. În finalul lecţiei am completat o fişă-test pentru a ne verifica cunoştinţele acumulate în acest capitol "Numeraţia  0 - 10". Fişa a constat în desenarea atâtor elemente cât indica cifra dată, sau scrierea cifrei corespunzătoare unui anumit număr de obiecte deja desenate, unirea unor grupe de obiecte cu cifra corespunzătoare după ce în prealabil au fost numărate, completarea unor căsuţe cu vecinii numerelor date şi încercuirea numărului mai mare din diferite perechi de numere.



La MM, în vederea pregătirii Serbării de Crăciun, am repetat cântecele învăţate pe care le-am cântat în cor, cu acompaniament muzical şi ritmic utilizând de asemenea mişcări specifice de dans.

joi, 11 decembrie 2014 0 comentarii

Săptămâna 12 - Tradiţii şi obiceiuri de iarnă (a IV-a oră)

Azi la CLR am creat o felicitare de Crăciun prin desenarea unui brad după model şi conturarea urării (La mulţi ani!) şi a  elementelor de decor existente deja (clopoţei). Am observat semnul grafic "noduleţul" şi l-am asemănat cu codiţa unui purcel, cu cârceii de viţă de vie sau cu o panglică înnodată. Am exersat apoi noduleţul mic şi mare pe cele trei rânduri din manual şi pe caietul de scriere a semnelor grafice.


La MEM am vorbit despre obiceiul mersului cu capra şi a colindatului cu steaua. Am observat nişte imagini ce reprezentau aceste obiceiuri şi am sesizat părţile componente ale costumului caprei şi modul de realizare a stelei. 

Am numărat copiii ce au plecat la urat din imaginile prezentate în manual şi am încercuit dintr-un şir de cifre pe cel ce reprezenta numărul copiilor. Am colorat după cerinţe diferite cifre: cu roşu cifra 2, cu galben cifra 4, cu albastru cifra 6, cu verde cifra 8, cu maro cifra 0, cu creionul celelalte numere. Am observat că am colorat cu culori cifrele pare: 0, 2, 4, 6, 8, iar cu creionul cifrele impare: 1, 3, 5, 7, 9 şi numărul par 10. Am desenat atâtea obiecte cât indica cifra din colţul mulţimilor date şi am scris în colţul altor mulţimi cifra corespunzătoare numărului de obiecte, după ce în prealabil le-am numărat. În finalul lecţiei am desenat copii ce merg la colindat cu steaua şi am ascultat colinde specifice şi cântecul căpriţei ("Steaua sus răsare", "Sculaţi gazde!", "Căpriţa")

La DP am discutat despre comunicarea cu colegii şi cu cadrele didactice analizând situaţiile prezentate în manual şi imaginile asociate. Astfel am sesizat diferenţa între lucrul individual, în perechi şi în echipă subliniind faptul că atunci când se lucrează în echipă sau pe perechi toţi cei din echipă / pereche contribuie la realizarea în comun a lucrării. Am observat simbolurile fiecărei echipe prezentate în manual şi după modul de colaborare al copiilor am denumit fiecare echipă: "Echipa prietenoasă", "Echipa zâmbăreaţă", "Echipa înţelegătoare" şi "Echipa supărăcioşilor". Am desenat chipurile a trei colegi cu care ne-am dori să lucrăm în echipă, apoi am nominalizat aceşti colegi. În urma acestor nominalizări am observat că unii colegi au fost preferaţi în mai multe echipe în acelaşi timp ceea ce dovedeşte faptul că sunt copii pe care orice echipă se poate baza şi colegi care, din păcate, nu au fost aleşi de foarte multe ori.

La AVAP am realizat o mini sorcovă utilizând tehnicile de rulare a hârtiei staniol, tăiere, pliere în formă de evantai, înnodare cu aţă, lipire şi asamblare. Fiindcă timpul nu ne-a permis, în loc să executăm sorcova formată din 5 flori, am realizat o mini sorcovă dintr-o singură floare.

Sorcovă cu multe flori
Sorcovă cu 5 flori

Mini sorcovă
Mini sorcovă
Mini sorcovă

miercuri, 10 decembrie 2014 0 comentarii

Săptămâna 12 - Tradiţii şi obiceiuri de iarnă ( a III-a oră)

Azi la CLR am creat o poveste de iarnă, ilustrând-o prin desen, în care am folosit următoarele elemente: "copil", "casă", "căţel" şi "sorcovă". Am formulat oral propoziţii cu cuvintele date, le-am despărţit în silabe, apoi am observat că trei dintre ele începeau cu litera "c". După ce am realizat desenele am povestit pe baza acestora întâmplarea creată de noi. Dacă unele elemente au fost comune tuturor poveştilor cum ar fi faptul că băiatul a plecat de acasă la colindat, a ajuns în sat unde a urat pe la mai multe case, apoi s-a întors seara acasă, au fost şi elemente proprii fiecărora dintre noi cum ar fi faptul că băiatul s-a rătăcit în pădure şi căutând drumul a văzut o casă care de fapt era chiar casa lui, faptul că băiatul a colindat la o casă bântuită de o fantomă care l-a speriat şi l-a determinat să fugă acasă, sau faptul că copilul mergând greu prin nămeţi s-a împiedicat şi a căzut, iar câinele său l-a ajutat să găsească drumul înapoi acasă.

La DP vorbit despre comunicarea cu colegii şi cu cadrul didactic intuind imaginile din manual. Am interpretat pe rând rolul a doi copii care poartă o conversaţie civilizată salutându-se utilizând formulele: "Bună" sau "Salut", prezentându-se şi discutând despre punctele comune pe care le-ar putea avea în vederea construirii unei viitoare prietenii. Pe parcursul conversaţiei cei doi copii trebuie să vorbească încet, calm, să fie atenţi unul la celălalt şi nu în ultimul rând să nu se certe dacă părerile lor diferă. În finalul conversaţiei copiii se salută folosind formulele: "Pa" sau "Salut".
Am interpretat apoi rolul unor copii ce discută cu dna învăţătoare sau cu dna directoare şi am sesizat faptul că acum trebuie folosite alte formule de adresare şi de politeţe cum ar fi: "Bună ziua", "Bună dimineaţa", "Sărut mana" (folosit numai în anumite cazuri), "La revedere", iar tonul trebuie să fie unul cuviincios şi respectuos.

La MM, în vederea pregătirii Serbării de Crăciun, am repetat colindele învăţate pe care le-am cântat în cor, cu acompaniament muzical şi mişcări de dans specifice. Am repetat de asemenea "Pluguşorul" şi "Sorcova" şi am sesizat diferenţa între cântec şi strigătură.

marți, 9 decembrie 2014 0 comentarii

Săptămâna 12 - Tradiţii şi obiceiuri de iarnă (a II-a oră)

Azi la CLR am iniţiat şi menţinut o discuţie cu privire la obiceiul împodobirii bradului de Crăciun. Am observat desenul din manual, apoi am audiat poezia "Brăduţul" din care am extras ideile că bradul trăieşte în pădurile de la munte, că este un arbore care se împodobeşte de Crăciun în mod tradiţional cu beteală şi multe steluţe şi că în jurul acestuia copiii bucuroşi cântă şi dansează. 


Am continuat discuţia cu privire la podoabele ce se folosesc pentru înfrumuseţarea brăduţului de Crăciun. Astfel am aflat că în vechime în locul instalaţiei cu luminiţe erau folosite lumânări, iar în locul globuleţelor se foloseau nuci îmbrăcate în poleială sau alte podoabe făcute în casă. 



Am enumerat ornamentele ce se utilizează cel mai frecvent pentru împodobirea bradului de Crăciun: beteală colorată, steluţe, globuri de diferite mărimi, culori, forme, mărgele, clopoţei, panglici, bomboane şi fulgi sau ornamente din hârtie. De asemenea am menţionat că în general în vârful bradului se pune o steluţă ce aminteşte de steaua care i-a călăuzit pe cei trei magi către locul unde s-a născut Iisus Hristos, dar că se poate folosi şi un alt tip de vărf. 


Am observat diferite imagini cu brazi împodobiţi şi am descoperit că se mai pot folosi drept ornamente turtă dulce, felii de portocală uscate, conuri de brad natural poleite sau fluturi multicolori. De asemenea am sesizat că unii dintre brăduţi erau împodobiţi numai cu câte două sau trei culori (alb / verde / albastru; roşu / auriu), în timp ce alţii aveau ornamente de toate culorile. În unele din imagini am observat că nu numai bradul a fost împodobit festiv, ci şi casa punându-se accent pe şemineu.


Am realizat apoi corespondenţa dintre cuvânt şi imagine după ce cuvintele ne-au fost citite în prealabil. În finalul lecţiei am colorat pe o fişă un brad de Crăciun împodobit şi am ascultat cântecul "O, brad frumos!"


La MEM am discutat despre Moş Crăciun. Am ascultat "Legenda lui Moş Crăciun" din care am aflat că acesta a ajutat-o pe Fecioara Maria şi pe pruncul Iisus dăruindu-le sumanul său pentru a se încălzi. Drept răsplată pentru fapta sa D-zeu i-a dat sarcina de a împărţi jucării şi daruri tuturor copiilor din lume cu ocazia celebrării naşterii Fiului Său.
Am alcătuit apoi, analizând imaginea din manual, grupe de cadouri după desenul de pe ambalaj. Le-am numărat pe fiecare şi am observat care era mulţimea cu mai multe şi care cu mai puţine elemente. Am încercuit cu roşu globurile mari, cu galben pe cele mijlocii şi cu albastru pe cele mici dintr-un şir de globuri date. Am numărat elementele din fiecare mulţime şi am sesizat că erau câte 3. Am desenat în casetele de sub fiecare mulţime dată tot atâtea buline câte elemente erau în fiecare grupă. 
Am decupat apoi elementele unui puzzle cu Moş Crăciun, le-am amestecat pe masă şi l-am refăcut punând fâşiile numerotate cu cifre de la 1 la 8 în ordine crescătoare.


La AVAP am realizat podoabe de Crăciun: un clopoţel din hârtie glasată la care am folosit tehnicile de decupare, îmbinare, lipire şi decorare şi doi fulgi din hârtie albă tăiată în formă de cerc la care am folosit tehnicile de pliere şi decupare cu scoaterea surplusului de hârtie rezultat.

Fulgi model realizaţi de doamna pentru împodobirea clasei, dar şi pentru exemplificare
Inimioară din resturile obţinute în urma decupării fulgilor de hârtie





pe blogul clasei pregătitoare B Bobocei din
Şcoala Gimnazială nr. 59

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Violation Search