Azi la CLR am repetat sunetele "u" şi "c" şi literele "u", "U", "c" şi "C" învăţate în această săptămână. Pentru aceasta am învăţat poezia literei "U" mai întâi: "Cu undiţa sub umbrelă / Urcă ursul înspre râu. / Vulpea-l urmăreşte-acum / Ca să-i ureze "drum bun!", pe care am repetat-o oral în cor, apoi pe măsură ce spuneam fiecare cuvânt repetat, iar mai apoi recitat din memorie, mutam degetul de la un cuvânt la altul. Am făcut acest exerciţiu pentru a ne obişnui cu modalitatea de scriere şi citire de la stânga la dreapta şi pentru a ne antrena memoria fotografică prin asocirea vizuală a cuvântului rostit cu modul lui de scriere. Am încercuit cu roşu literele "u" şi cu albastru literele "U" întâlnite în versurile poeziei şi în cuvintele asociate imaginilor propuse în caietul "Alfabetul ştrengărel". Am colorat bulina corespunzătoare literei "u" din denumirea unor imagini şi am trasat conturul literelor "u" şi "U" în caietul "Alfabetul ştrengărel" şi în cel de semne grafice.
Am învăţat apoi poezia literei "C": Când mănânc chec, covrigei, / Cu ciocolată pe ei, / Cornuleţe, cozonac, / Ştiu că dulciurile-mi plac." pe care am repetat-o în cor. Apoi am urmărit fiecare cuvânt rostit cu degetul sub acesta. Am încercuit cu roşu literele "c" şi cu albastru literele "C" întâlnite în
versurile poeziei şi în cuvintele asociate imaginilor propuse în caietul
"Alfabetul ştrengărel". Am colorat bulina corespunzătoare literei "c"
din denumirea unor imagini şi am trasat conturul literelor "c" şi "C" în
caietul "Alfabetul ştrengărel" şi în cel de semne grafice.
În finalul lecţiei am colorat literele "u" şi "U" model cu ce culoare am dorit şi le-am împodobit cu umbreluţe sau cu capete de ursuleţi, am colorat literele "c" şi "C" cu ce culoare am dorit şi le-am împodobit cu cerculeţe, apoi am colorat cum am vrut literele "u", "U", "c" şi "C" cu chip din caietul "Alfabetul ştrengărel".
Flori de primăvară - Scăderi repetate în concentrul 0 - 10
La MEM am participat la un joc didactic numit "La magazinul de jucării" pentru a înţelege mai bine, utilitzând obiecte concrete, mecanismul rezolvării scăderilor repetate. Astfel ni s-au pus pe masă 6 maşinuţe care erau de vânzare. Jocul a constat mai întâi, în a veni câte doi cumpărători şi a lua fiecare dintre ei câte o maşinuţă. De asemenea s-a urmărit utilizarea limbajului corect şi a formulelor de adresare atunci când intrăm într-un dialog cu cineva. După ce primii doi cumpărători au luat de pe masă câte o maşinuţă am observat că din cele 6 care erau de vânzare au mai rămas doar 4. După ce au mai venit doi cumpărători şi au mai luat încă 2 maşinuţe din cele rămase, am observat că au mai rămas de vândut doar 2 din cele 4. După ce au venit ultimii 2 cumpărători şi au luat ultimele două maşinuţe am observat că se vânduseră toate maşinuţele. Uitându-ne apoi la cumpărătorii aşezaţi în faţa clasei am sesizat că a fost nevoie de 6 cumpărători pentru ca cele 6 maşinuţe să fie vândute, fiindcă fiecare dintre ei a cumpărat câte una, chiar dacă ei au venit la magazin câte doi. Varianta a doua a jocului propus a constat în aşezarea pe masă a celor 6 maşinuţe, iar de data aceasta a venit câte un cumpărător pe rând, care a luat câte două maşinuţe. Astfel, după ce primul cumpărător a luat 2 maşinuţe au mai rămas 4 din cele 6. După ce al doilea a luat încă două maşinuţe au rămas 2 din cele 4 rămase. După ce ultimul cumpărător a luat ultimele două maşinuţe nu a mai rămas niciuna de vândut. Uitându-ne la cumpărători am observat că acum a fost nevoie doar de 3 pentru ca maşinuţele să fie vândute, fiindcă fiecare din cei trei a luat câte 2 maşinuţe. Am observat de asemenea la ambele jocuri că numărul maşinuţelor de vânzare scădea cu atâtea câte erau vândute de fiecare dată (6 - 2 = 4; 4 - 2 = 2; 2 - 2 = 0).
Am denumit apoi florile de primăvară din imaginile din manual şi am precizat în ce anotimp apar ele. Intuind imaginile am rezolvat problemele propuse scriind rezolvarea scăderilor repetate desfăşurat pentru a observa mai uşor de câte ori s-a scăzut din numărul iniţial. Am trecut apoi rezultatul corect în căsuţa potrivită. De exemplu la problema: "Mihai a cules 10 narcise. El oferă mamei, bunicii şi sorei sale câte 3 narcise. Câte narcise mai are Mihai?" rezolvarea consta în a scădea mai întâi din cele 10 narcise pe cele 3 date mamei: 10 - 3 = 7, apoi în a scădea din cele 7 rămase pe cele 3 date bunicii: 7 - 3 = 4, apoi în a scădea din cele 4 rămase pe cele 3 oferite sorei: 4 - 3 = 1. Astfel, scăzând câte 3 narcise de 3 ori din 10 câte a vut la început Mihai, am obţinut rezultatul 1, adică Mihai a mai rămas cu o narcisă.
Pentru consolidarea scăderilor repetate am rezolvat o fişă de lucru ce presupunea rezolvarea unor probleme ilustrate şi colorarea cu albastru a căsuţelor din dreptul afirmaţiilor adevărate şi cu roşu a căsuţelor din dreptul afirmaţiilor false. Afirmaţiile ne-au fost citite şi explicate în prealabil.
Interpretarea
La MM am învăţat cântecul "Înfloresc grădinile" pe care l-am cântat în cor, pe echipe şi în lanţ cu acompaniament melodico-vizual prin vizionarea unui videoclip.
Înfloresc grădinile
I. Înfloresc grădinile
Ceru-i ca oglinda
Prin livezi albinele
Şi-au pornit colinda.
II. Cântă ciocârliile
Imn de veselie
Fluturii cu miile
Joacă pe câmpie.
III. Joacă fete şi băieţi
Hora-n bătătură.
Ah, de ce n-am zece vieţi
Să te cânt, natură? - BIS
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu