marți, 31 martie 2015 0 comentarii

Săptămâna 25 - Sărbătoarea Paştelui (a II-a oră)

Sunetul b. Literele b şi B Identificarea, dintr-un şir, a cuvintelor care încep / se termină cu sunetul b.

Azi la CLR am discutat despre urările ce se pot face de sărbătoarea Paştelui: "Paşte fericit!" şi "Hristos a înviat!" Am realizat o felicitare pe care am scris cele două urări ce ne-au fost arătate mai întâi pe tablă.

Am formulat propoziţii simple răspunzând la întrebările din manual, apoi am combinat cele două propoziţii simple formate prin folosirea unui cuvânt de legătură. Am citit pe litere şi silabe cuvintele propuse în manual, le-am format pe alfabetar, le-am scris pe caietul cu foaie velină, apoi am trasat cu creionul peste liniile punctate scriind cuvintele.

Am descifrat poezia literei "B" din caietul "Alfabetul ştrengărel": "Bobi bate: boc! boc! boc! / Bate toba şi-i bondoc. / Şi la contrabas el cântă, / Pe bunica o încântă.", pe care am învăţat-o apoi repetând-o oral în cor. Pe măsură ce spuneam fiecare cuvânt repetat, iar mai apoi recitat din memorie, mutam degetul de la un cuvânt la altul. Am făcut acest exerciţiu pentru a ne obişnui cu modalitatea de scriere şi citire de la stânga la dreapta şi pentru a ne antrena memoria fotografică prin asocirea vizuală a cuvântului rostit cu modul lui de scriere. Am încercuit cu roşu literele "b" şi cu albastru literele "B" întâlnite în versurile poeziei şi în cuvintele asociate imaginilor propuse în caietul "Alfabetul ştrengărel". Am colorat cum am dorit literele "b" ţi "B" model, apoi le-am decorat cu baloane sau alte obiecte ce începeau cu "b".

Obiceiuri de Paşte. Transformarea unei probleme de adunare în problemă de scădere şi invers.

La MEM am rezolvat prima problemă intuind imaginea din manual. Am compus şi rezolvat apoi o altă problemă asemănătoare cu prima, transformând-o din problemă de scădere în problemă de adunare. Am realizat desenul potrivit în caseta dată şi am observat că scăderea este de fapt operaţia inversă adunării.
La AVAP am realizat o felicitare de Paşti utilizând tehnicile de colorare, decupare, asamblare, lipire şi decorare. 
luni, 30 martie 2015 0 comentarii

Săptămâna 25 - Sărbătoarea Paştelui (prima oră)

Sunetul b. Literele b şi B Identificarea, dintr-un şir, a cuvintelor care încep / se termină cu sunetul b.

Azi la CLR am discutat despre sărbătoarea Paştelui (când se sărbătoreşte, ce se sărbătoreşte de Paşti, oul ca simbol pascal). Pentru a ne însuşi câteva cunoştinţe referitoare la oul încondeiat am vizionat un material PPS din care am aflat semnificaţia, dar şi originile acestuia, precum şi modalităţi de încondeiere a ouălor de Paşti. În completarea materialului am vizionat imagini cu diferite ouă de Paşti.



Ouă cu mărgele
Ouă sculptate
Ouă - tehinica Quilling

Am dat exemple de cuvinte care încep cu sunetul "b", care îl au în interior sau care se termină cu acest sunet. Am încercuit imaginile a căror denumire se termina cu "b" de la exerciţiul 1 din manual. Am vizionat  "Povestea literei B" de pe CD-ul "Alfabetul din poveşti" de la Editura Edu şi am reţinut asemănarea literei "B" cu ochelarii de soare ai bufniţei şi asemănarea lui "b" cu ciocul bufniţei prins cu un cârlig pentru a nu mai deranja pădurea noaptea cu sunetele sale. De asemenea am reţinut că "B" are două burţi, iar "b" are doar una şi că "B" se deosebeşte de "D" prin faptul că se strânge tare cu cureaua la mijloc. Am intuit literele "B" şi "b" precizând elementele grafice componente şi ordinea corectă a desenării / scrierii acestora ("B" - o linie verticală scrisă de sus în jos, două semicercuri, cel de sus puţin mai mic decât cel de jos, aşezate în dreapta liniei verticale; "b" - o linie verticală scrisă de sus în jos şi un semicerc de la mijlocul liniei verticale până jos aşezat în dreapta liniei). Am observat pe o fişă demonstrativă modalitatea diferită de scriere a literelor "B" şi "b" în funcţie de tipul de scris ales.



Am colorat  / încercuit cu albastru litera "B" şi cu roşu litera "b" pe o fişă dată şi pe o foaie dintr-un ziar / revistă. Am subliniat litera "B" cu galben şi litera "b" cu verde în cuvintele ilustrate în manual. Am trasat cu creionul peste liniile punctate scriind literele învăţate după model. Am colorat apoi literele duble din manual. În finalul lecţiei am decorat ouăle de Paşte de la exerciţiul 2 cu literele de tipar învăţate.

Obiceiuri de Paşte. Transformarea unei probleme de adunare în problemă de scădere şi invers.

La MEM am rezolvat prima problemă intuind imaginea din manual. Am compus şi rezolvat apoi o altă problemă asemănătoare cu prima, transformând-o din problemă de adunare în problemă de scădere. Am realizat desenul potrivit în caseta dată şi am observat că scăderea este de fapt operaţia inversă adunării. Am scris în caseta dată la exerciţiul 3 cu 2 mai mult decât numărul ouălor. Am recapitulat tipurile de linii învăţate: verticală, orizontală şi oblică şi am decorat cu ajutorul acestora cele 4 ouă desenate în manual. În final am desenat după model şi apoi am colorat un ou de Paşti.

 
vineri, 27 martie 2015 0 comentarii

Săptămâna 24 - Fantezie şi creaţie (a V-a oră)

Sunetul f. Literele f şi F. Corespondenţa cuvânt - imagine.

Azi la CLR am repetat sunetul "f" şi literele "f", "F" învăţate în această săptămână. Am învăţat poezia literei "F" din caietul "Alfabetul ştrengărel": "Fluturele stă pe floricică, / Pe o fântână urcă o furnică, / Pe o frunză stă o gâză mică, / Şi-aprinde un felinar de frică", pe care am repetat-o oral în cor, apoi pe măsură ce spuneam fiecare cuvânt repetat, iar mai apoi recitat din memorie, mutam degetul de la un cuvânt la altul. Am făcut acest exerciţiu pentru a ne obişnui cu modalitatea de scriere şi citire de la stânga la dreapta şi pentru a ne antrena memoria fotografică prin asocirea vizuală a cuvântului rostit cu modul lui de scriere. Am încercuit cu roşu literele "f" şi cu albastru literele "F" întâlnite în versurile poeziei şi în cuvintele asociate imaginilor propuse în caietul "Alfabetul ştrengărel". Am colorat bulina corespunzătoare literei "f" din denumirea unor imagini şi am trasat conturul literelor "f", "F" în caietul "Alfabetul ştrengărel" şi în cel de semne grafice. Am colorat cu ce culori am dorit literele model "f" şi "F" şi  literele cu chip. Am împodobit literele model cu flori, fluturi şi feţe vesele.

Schimbarea formei corpurilor. Transformarea unei probleme prin reducerea numărului de operaţii. 

La MEM am rezolvat problemele ilustrate propuse în manual sesizând modul în care se poate transforma o problemă cu două operaţii de adunare într-o problemă cu o singură adunare, prin efectuarea uneia dintre ele. De exemplu la prima problemă se adunau cei 5 fluturi confecţionaţi de o fetiţă pe nume Anca cu cei 3 confecţionaţi de Magda şi cu cei 2 confecţionaţi de Cristina. (5 + 3 + 2 = 10) La a doua problemă pe care am compus-o am schimbat datele ştiind că Magda şi Cristina au confecţionat împreună 5 fluturi. Astfel operaţia prin care se rezolva problema a devenit: 5 + 5 = 10 fiindcă 3 + 2 s-a transformat prin rezolvarea operaţiei în 5. În finalul lecţiei, desenând, am compus şi am rezolvat câte două probleme în care se adunau 3 termeni pentru a afla suma lor.

La MM am interpretat cântecul "Iepurele şi ariciul" învăţat ora trecută, cântându-l în cor, pe grupe, în lanţ, cu solist, pe roluri, cu acompaniament melodico - vizual prin vizionarea unui videoclip. La finalul orei am desenat pe caietul cu foaie velină un fragment din cântecul învăţat.
joi, 26 martie 2015 0 comentarii

Săptămâna 24 - Fantezie şi creaţie (a IV-a oră)

Sunetul f. Literele f şi F.

Azi la CLR am ascultat fragmentul din manual "Fetiţa cu părul azuriu" după Alexei Tolstoi, am discutat pe marginea acestuia, apoi am încercuit literele "f" şi "F". Am citit cu ajutor cuvintele de la exerciţiul 2, am trasat linii orizontale pentru silabele cuvintelor şi cerculeţe pentru litere / sunete. Am citit cuvintele propuse în manual pe litere şi silabe, am explicat sensul celor necunoscute, le-am format pe alfabetar, le-am scris pe caietul cu foaie velină organizându-le într-o coloană, apoi am trasat cu creionul peste liniile punctate scriind cuvintele după model.


Pornind de la cuvântul "foc" citit, format pe alfabetar şi scris, am discutat despre regulile privind comportamentul corect în caz de incendiu sau cutremur. Ni s-au prelucrat informaţiile aflate în broşurile Campaniei de Informare şi Pregătire a Populaţiei "Nu tremur la cutremur" derulată de Ministerul Afacerilor Interne - Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi în materialul întocmit de Cadru Tehnic PSI Dănuţ Robu.

  
  Schimbarea formei corpurilor. Tansformarea unei probleme prin extinderea numărului de operaţii.

La MEM am rezolvat problemele propuse în manual scriind operaţiile şi răspunsul corect în căsuţele corespunzătoare. Am observat că cifra 3 se poate forma fie din 1+2, fie din 2+1, fie din 1+1+1 (în cazul problemelor propuse).

 Trăire şi manifestare emoţională, starea de bine. Emoţii de bază - bucurie, tristeţe.
 
La DP am ascultat textul "Masca" din care am învăţat că atunci când primim din partea celorlalţi prietenie şi înţelegere ne este uşor să ne dezvăluim adevărata faţă. Băiatul din poveste se ascundea în spatele unei măşti fiindcă nu avea suficientă încredere în cei din jur. Imediat ce a primit un pic de atenţie şi prietenie, băiatul a înţeles că este timpul să renunţe la mască şi să se arate aşa cum este el celor din jur.

La AVAP am confecţionat o mască utilizând tehnicile de decupare după şablon, lipire, asamblare şi decorare. 

 
miercuri, 25 martie 2015 0 comentarii

Săptămâna 24 - Fantezie şi creaţie (a III-a oră)

Sunetul f. Literele f şi F.

Azi la CLR am adăugat elemente la litera "F" dată pentru a realiza diferite desene. Astfel am realizat un steag şi o cifră 8 digitală. Intuind imaginile din manual am creat o poveste cu titlul: "Cum s-a născut floarea-soarelui?" Am discutat despre floarea soarelui, punctând faptul că din seminţele acesteia se obţine uleiul de floarea soarelui şi că alături de acesta oamenii mai folosesc la salate ulei de măsline sau ulei din sâmburi de struguri. 


Am ascultat "Legenda florii soarelui" pentru a afla originile acestei plante.
 


Am trasat cu creionul peste literele "f" şi "F" scrise cu linie punctată şi le-am colorat pe cele duble. Am desenat pe caietul cu foaie velină părţi din povestea audiată, apoi am colorat cele patru imagini din manual.

Trăire şi manifestare emoţională, starea de bine. Emoţii de bază - bucurie, tristeţe.

La DP am ascultat şi discutat pe baza a două texte: "De ce nu suntem fericiţi?" şi "Azi e o zi minunată!" concluzionând că pentru a fi fericiţi trebuie să vedem mereu partea plină a paharului, să observăm lucrurile frumoase ce ne înconjoară zi de zi şi să ne începem întotdeauna ziua cu un gând frumos. E important de asemenea să apreciem persoanele din viaţa noastră şi lucrurile pe care le avem şi nu să fim nefericiţi din cauza celor ce ne lipsesc.





Am desenat expresiile faciale lipsă asociate stării sufleteşti a personajelor din imaginile propuse în manual, am discutat pe marginea acestora şi am dat exemple de ce am putea face să schimbăm starea de tristeţe a personajului cu o stare de bucurie.

La MM am învăţat cântecul "Iepurele şi ariciul"  amintindu-ne povestea urmărită ieri la ora de AVAP. Am cântat melodia în cor, pe grupe, cu acompaniament melodico-vizual prin vizionarea unui videoclip. Am explicat cuvintele noi şi le-a folosit în propoziţii create de noi pentru a ne fixa înţelesul acestora.


"Iepurele şi ariciul"

I. Sub stejarul din pădure,
   Chiar lângă tufa de mure,
   S-a-ntâlnit un iepuraş
   C-un arici de la oraş.

II. Urecheatul, îngâmfat,
    Pe ţepos l-a acostat,
    Sub stejar el l-a oprit
    Şi-i spune uimit:

R. Ce hăinuţă ţi-ai luat!
    Eşti urât, eşti un ghimpat!
    Uite la hăinuţa mea...
    Parcă e de nea! - BIS

III. Ariciul se dă-napoi...
     Face doi paşi: unu, doi...
     Dezmierdându-şi ţepele
     Masează lăbuţele.

IV. Ariciul gândi cu milă
      La sărmanul Urechilă
      Către el s-a îndreptat
      Şi-astfel l-a-ntrebat:

R. Ce faci cu hăinuţa ta,
     Când te atacă vulpea?
     Că eu mă fac ghemotoc
     Şi o-nţep în bot. - BIS
marți, 24 martie 2015 0 comentarii

Săptămâna 24 - Fantezie şi creaţie (a II-a oră)

Sunetul f. Literele f şi F. Scrierea de bileţele cu litere de tipar decupate.

Azi la CLR am ascultat povestea "Fluturaşul de argint" din care am aflat de ce fluturii au o viaţă scurtă şi am învăţat ce înseamnă o prietenie adevărată.



În continuarea lecţiei am desenat pe o foaie albă litere de tipar, le-a decupat sau le-am rupt după contur, apoi le-a lipit sub forma unui bilet.


Schimbarea formei corpurilor (rupere) - Schimbarea componentelor unei probleme fără ca tipul de probleme să se schimbe.

La MEM am conturat pe o foaie albă o floare pe care am rupt-o după contur şi am lipit-o pe o altă coală. Am colorat-o şi am decorat-o corespunzător.


Am discutat despre modul în care se schimbă forma unei hârtii prin ruperea ei. Am rezolvat problemele din manual scriind operaţiile şi răspunsurile adecvate în spaţiile date. Am compus şi rezolvat probleme asemănătoare cu cele propuse observând că într-o problemă, dacă se schimbă componentele acesteia fără ca numerele din cadrul ei să se modifice, rezolvarea şi răspunsul rămân neschimbate.

La AVAP am vizionat povestea "Ariciul şi iepurele de câmp" din care am învăţat că isteţimea poate suplini  anumite defecte fizice (picioarele strâmbe ale ariciului) ajutându-l pe cel în cauză să iasă învingător din nişte întreceri ce păreau imposibil de câştigat.


 Am realizat cei doi arici din poveste folosind o jumătate de măr în care am înfipt seminţe de floarea soarelui şi un cartof în care am înfipt scobitori.






pe blogul clasei pregătitoare B Bobocei din
Şcoala Gimnazială nr. 59

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Violation Search