miercuri, 20 mai 2015

Săptămâna 30 - Cum folosesc aparatele electrice? (a III-a oră)

Sunetul î. Literele î şi Î Identificarea, dintr-un şir, a cuvintelor care încep / se termină cu sunetul î.

Azi la CLR am dat exemple de cuvinte care încep sau se termină cu "î" şi ne-am reamintit regula de folosire a literelor "â" şi "î" şi anume că atunci când sunetul "î" se aude la începutul sau sfârşitul cuvintelor se scrie prin literele "î" şi "Î", iar atunci când se află în interiorul cuvintelor se scrie cu "â". Am vizionat "Povestea literei Î" de pe CD-ul "Alfabetul din poveşti" de la Editura Edu şi am reţinut asemănarea literei "Î" cu una dintre îngheţatele care au găsit soluţia pentru a nu se mai topi prin purtarea unui coif. Am intuit literele "Î" şi "î" precizând elementele grafice componente şi ordinea corectă a desenării / scrierii acestora ("Î" - o linie verticală scrisă de sus în jos şi o căciuliţă cu vârful ascuţit în sus; "î" - acelaşi mod de scriere la o dimensiune mai mică). Am observat pe o fişă demonstrativă modalitatea diferită de scriere a literelor "Î" şi "î" în funcţie de tipul de scris ales.
 


Am colorat  / încercuit cu albastru litera "Î" şi cu roşu litera "î" pe o fişă dată şi pe o foaie dintr-un ziar / revistă. Am intuit imaginile din manual, am citit cuvintele asociate acestora, am precizat unde se aude sunetul "î" în fiecare dintre ele, am încercuit litera "î" în cuvinte, apoi am colorat căsuţa corespunzătoare acestei litere. Am citit individual cuvintele de la exerciţiul 2 din manual şi am subliniat pe acelea ce conţineu "î". Ne-am oprit asupra cuvântului "înnoptează" şi am înţeles de ce este scris cu doi de "n" în interiorul cuvântului (este un cuvânt compus din "în" şi forma "noptează" ce vine de la "noapte"; fiindcă "în" se termină cu "n", iar "noptează" începe cu "n" prin unirea lor a rezultat un cuvânt ce a păstrat în interiorul său amblele litere "n"). Pentru a înţelege mai bine acest fenomen am mai dat câteva exemple de astfel de cuvinte şi le-am explicat scrierea cu doi de "n" ("înnorat" - "în" + "nor", "înnegrit" - "în" + "negru", "înnodat" - "în" + "nod"). Am trasat cu creionul peste liniile punctate scriind literele învăţate după model. Am colorat apoi literele duble din manual. 
Pentru a repeta literele învăţate până acum le-am clasificat după elementul grafic de la care porneşte scrierea acestora (linie verticală, linie oblică, bastonaş sau linie curbă). Astfel, sub formă de joc, am completat linii verticale, oblice, bastonaşe şi linii curbe scrise cu o cariocă colorată, cu alte elemente scrise cu creionul de scriere, pentru a crea literele învăţate. Am observat că multe dintre literele alfabetului pornesc de la o linie verticală.


 Animale preferate şi caracteristicile acestora.

La DP am desenat animalul nostru preferat şi i-am scris numele în caseta corespunzătoare, apoi am jucat un joc în cadrul căruia trebuia să descriem animalul desenat, iar un alt coleg desemnat de noi trebuia să ghicească despre ce animal este vorba după indiciile noastre. Am desenat apoi lângă animalul preferat mâncarea sa favorită sau un obiect care-i place în mod deosebit. Am discutat apoi despre modul în care se îngrijesc animalele de companie şi cum ne răsplătesc acestea pentru faptul că noi avem grijă de ele.

La MM am învăţat cântecul "Azi Grivei e mânios", pe care l-am cântat în cor şi pe echipe cu acompaniament melodico-vizual prin vizionarea unui videoclip şi ritmic prin executarea de bătăi din palme pe ritmul melodiei. În timpul învăţării versurilor am explicat cuvintele noi ("mânios" = "foarte supărat, nervos", "nu răzbeşte" = "nu reuşeşte", "îl voi răpune" = "îl voi învinge", - aici - "voi reuşi să fac ce vreau cu el"). 


Azi Grivei e mânios

I. Azi Grivei e mânios
   Ham, ham
   Nu răzbeşte cu un os
   Ham, ham
   Mârâie şi se frământă
   Zici că s-ar lua la trântă
   Azi Grivei e mânios
   Ham, ham.

II. Se zbârleşte dacă-l chemi
    Ham, ham
    Pe ciolan se aruncă ghem
    Ham, ham
    Din privire parcă spune
    Stai să vezi că-l voi răpune
    Azi Grivei e manios
    Ham, ham.

III. Azi Grivei e mânios
     Ham, ham
     Nu răzbeşte cu un os
    Ham, ham
    Mârâie şi se frământă
    Zici că s-ar lua la trântă
    Azi Grivei e mânios
    Ham, ham.
    Mârâie şi se frământă
    Zici că s-ar lua la trântă
    Azi Grivei e mânios
    Ham, ham.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu





pe blogul clasei pregătitoare B Bobocei din
Şcoala Gimnazială nr. 59

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Violation Search