vineri, 31 octombrie 2014 0 comentarii


0 comentarii

Săptămâna 7 - Corpul meu (a V-a oră)

Azi la CLR am consolidat cunoştinţele acumulate despre forma geometrică triunghi colorând o fişă de lucru.


La MEM am vorbit despre igiena corpului, am denumit obiectele de igienă personală şi am înţeles faptul că acestea nu se împrumută. Am consolidat de asemenea cunoştinţele referitoare la numărul şi cifra 4. Am denumit obiectele din mulţimile date în manual şi am spus la ce folosesc. Am colorat apoi grupele cu 4 elemente. Am completat fiecare mulţime cu elemente de acelaşi fel cu cele date, încât grupele să aibă 4 elemente. Astfel am desenat încă 2 piepteni, 3 săpunuri şi 3 periuţe de dinţi. Am scris cifra corespunzătoare numărului de elemente din mulţimile date. Am format mulţimea obiectelor de igienă personală care nu se împrumută. Am exersat cifra 4 de mână pe cele 2 rânduri din manual. Am conturat cifra 4 pe o fişă de lucru formând foile unui trifoi cu 4 foi.


La MM am consolidat cântecul "Broscuţele" pe care l-am cântat pe grupe, în dialog, în lanţ şi cu ajutorul percuţiei corporale.

joi, 30 octombrie 2014 0 comentarii

Săptămâna 7 - Corpul meu (a IV-a oră)

Astăzi la CLR am ascultat povestioara "Dacă ai avea..." din care am învăţat că atunci când oferi un dar unui prieten acel lucru nu trebuie să fie ceva ce îţi este ţie de prisos. Am încercuit apoi în desenul din manual partea corpului cu care personajul textului citit a acoperit creioanele. Am povestit experienţe asemănătoare celei din textul audiat şi le-am ilustrat prin desen.
Fiindcă azi a fost ziua lui Pătrăţel se cuvenea să repetăm ceea ce am învăţat deja despre pătrat.


Am conturat pe o fişă cadourile primite de acesta, am colorat pătratele cu roşu şi am realizat un alt desen din pătrate.


La MEM am observat din nou că pătratul are 4 laturi şi 4 colţuri. Am descoperit apoi mulţimea de 4 ţapi pe care i-am numărat în cor. Am luat apoi din cutie 4 carioci şi am discutat despre modurile în care se pot lua cariocile (descompunerea cifrei 4): 2 +2; 4+0; 0+4; 1+3; 3+1
Am învăţat următoarea strofă din cântecul "Numărătoare - Una este luna":

Numărătoare - Una este luna



Hai să zicem una, una este Luna

Hai să zicem una, să se facă două,
Două mâini copilul are
Una este Luna.

Hai să zicem două, să se facă trei,
Trei crai vin din depărtare,
Două mâini copilul are
Una este Luna.

Hai să zicem trei, să se facă patru,
Patru boi la plug se mână, 
Trei crai vin din depărtare,
Două mâini copilul are
Una este Luna.

Am vorbit despre hrana ca sursă de energie, de importanţa acesteia pentru creştere şi dezvoltare, am denumit principalele mese ale zilei (mic-dejun, prânz şi cină), subliniind faptul că între aceste mese se pot lua gustări. Am încercuit grupa alimentelor ce se pot consuma la micul-dejun, apoi am numărat elementele sale componente. Am observat că erau 4. Am observat asemănările şi deosebirile dintre cifra 4 de tipar şi cea de mână. Am colorat cifra 4 dintr-un şir de cifre, am trasat atâtea liniuţe verticale câte alimente erau în fiecare grupă, apoi am discutat despre rolul fiecărei grupe în alimentaţia omului. Am exersat cifra 4 de mână pe liniatura din manual. În finalul orei am colorat fişa cifrei 4 de tipar.


La DP am ascultat textul "Chipul din suflet", am discutat pe baza acestuia şi am ajuns la concluzia că nu contează felul în care arătăm, ci ce fel de suflet avem. Am asamblat apoi prin decupare şi lipire părţile componente ale unui băiat şi a unei fetiţe.



La AVAP ne-am conturat mâna, apoi în vârful fiecărui deget am desenat câte o faţă a unui prieten. Am denumit cele 5 degete şi am explicat denumirea acestora. Am observat faptul că omul are capacitatea de a aduce degetul mare în faţa celorlalte pentru a facilita prinderea. Am realizat apoi colajul "Chipul fetiţei" folosind tehnicile de tăiere, răsucire, înnodare şi lipire a firelor de lână colorate.


miercuri, 29 octombrie 2014 0 comentarii

Săptămâna 7 - Corpul meu (a III-a oră)

Azi la CLR am făcut corespondenţa între imagini din aceeaşi categorie şi am denumit fiecare categorie în parte. Astfel imaginea cu nasul am unit-o cu cea cu gura fiindcă ambele făceau parte din categoria organe de simţ, imaginea cu puloverul am unit-o cu imaginea cu blugii fiindcă amândouă erau obiecte de îmbrăcăminte, imaginea cu pâinea am unit-o cu imaginea cu cornul fiindcă ambele sunt făcute din cocă, imaginea cu mărul am unit-o cu cea cu banana fiindcă ambele sunt fructe, imaginea cu ardeiul am unit-o cu imaginea cu morcovul deoarece ambele sunt legume şi imaginea cu mănuşile am unit-o cu cea a şosetelor fiindcă ambele sunt obiecte de îmbrăcăminte care ţin de cald membrelor.
Am consolidat apoi cunoştinţele legate de forma geometrică numită cerc.


Am dat exemple de obiecte care au formă de cerc.

 
 
Tamburina
 
Accesul interzis

Am conturat apoi pe o fişă cercurile ce formau corpul unei omide, am colorat fiecare cerc în culori diferite, apoi am desenat un alt obiect sau fiinţă folosind cercurile.


În finalul orei am colorat după legendă pe o altă fişă un omuleţ format din figuri geometrice.


La DP am vorbit despre asemănările şi deosebirile fizice ce există între copiii (şi oameni în general). Am ales apoi dintre mai mulţi copii reperezentaţi în imagini pe acela cu care ne asemănam cel mai mult. Am argumentat alegerea făcută.


 La MM am învăţat cântecul "Broscuţele", am înţeles textul melodiei explicând cuvintele noi.
 
Cobză

Ţambal

Ne-am acompaniat apoi folosind percuţia corporală (bătăi din palme) şi percuţia cu ajutorul a două creioane cu care au bătut ţinând ritmul mai întâi în bancă, apoi unul în celălalt.

Broscuţele

 

Ce petrecere frumoasă
E la margine de lac
Broscărimea bucuroasă
Are vin şi cozonac.


Bis - Oac oac diridiridam
Oac oac oac oac diridiridam


Un broscoi cântă la cobză
Şi o broască la ţambal

O broscuţă mică strâmbă
Vrea să joace sus pe deal.

 
Bis - Oac oac diridiridam
Oac oac oac oac diridiridam

 
Dintr-o trestie înaltă
A ieşit un câine şchiop
Broscărimea speriată
A luat-o la galop.

 
Bis - Oac oac diridiridam
Oac oac oac oac diridiridam


marți, 28 octombrie 2014 0 comentarii

Săptămâna 7 - Corpul meu (a II-a oră)

Azi la CLR am alcătuit enunţuri despre părţile corpului uman reprezentate în imagini, le-am reprezentat grafic trasând câte o liniuţă orizontală pentru fiecare cuvânt din propoziţie, apoi am încercuit liniuţa cuvântului ce era reprezentat în imagine. Propoziţiile au fost următoarele, iar cuvintele îngroşate erau cele din imagini: Băiatul e fericit. Palma este curată. Noi respirăm cu nasul. Noi mergem cu picioarele. Fata are ochii închişi. Auzim cu urechea. Mâna este ridicată. Noi stăm cu spatele drept.
Am observat apoi că figurile ce au rămas ieri pe tabla magnetică, nefiind pătrate, erau triunghiuri ce aveau trei laturi şi trei colţuri sau vârfuri.


Am dat exemple de obiecte ce au formă de triunghi.


Am realizat apoi din trei scobitori şi plastilină macheta unui triunghi.

 


 Am exersat pe manual triunghiurile date trasând cu creionul peste liniile punctate. În finalul orei am rezolvat o fişă de lucru  în care am conturat petalele triunghiulare ale unei flori, le-am colorat în culori diferite, apoi am desenat şi noi un alt obiect sau fiinţă realizată numai din triunghiuri.


La MEM am vorbit depre cele 5 simţuri şi cum le foloseşte omul. Am recapitulat de asemenea cifra 3 învăţată ieri. Am colorat bulina din dreptul fetiţei care mirosea 3 flori, am observat că băiatul din imagine putea vedea doar cele 3 mingi din faţa lui, nu şi pe cele două din spate, am colorat cele 3 mingi din faţa băiatului. Am colorat apoi, cei 3 copii care erau mai aproape de bunic şi  vorbeau suficient de tare încât acesta să-i audă. I-am numărat pe cei trei copii şi am scris cifra în căsuţa corespunzătoare. Am observat că din cele 5 mere date 3 erau muşcate, am realizat prin încercuire mulţimea merelor muşcate şi am scris în căsuţa corespunzătoare cifra 3. Am exersat cifra 3 pe cele 2 rânduri de liniatură de matematică. În finalul orei am conturat pe o fişă cifrele 3 ce formau solzii unui peştişor.


La AVAP am recapitulat culorile secundare şi modul de obţinere a acestora prin amestecul culorilor primare două câte două. Am completat desenul de data trecută pictând frunzele cu combinaţii de culori primare şi amprentându-le pe caiet.



luni, 27 octombrie 2014 0 comentarii

Săptămâna 7 - Corpul meu (prima oră)

Astăzi la CLR am alcătuit propoziţii despre ceea ce era reprezentat în imaginile din manual, am numărat bătând din palme câte cuvinte au propoziţiile formulate, am reprezentat grafic cuvintele prin liniuţe orizontale şi am scris numărul de cuvinte corespunzător în casetele date. Propoziţiile au fost : Mâna este curată. Mâna e murdară. Copilul aleargă. Băiatul salută./ Băiatul zâmbeşte. Băiatul merge în cârje. Copilul s-a lovit la genunchi. Am observat că penultima propoziţie are 4 cuvinte.
Am ales dintre figurile geometrice de pe tabla magnetică doar pe cele care au 4 linii (laturi) şi le-am aşezat în partea de jos a tablei.


Am aflat că figura se numeşte "pătrat", că are 4 laturi egale şi 4 colţuri sau vârfuri.


Am dat exemple de obiecte pătrate.


Am aşezat apoi 4 carioci / creioane pe masă sub formă de pătrat. Fiindcă am folosit 4 carioci / creioane identice am înţeles că pătratul are toate laturile egale.


Am desenat pe caietul cu foaie velină pătrate de diferite mărimi, am conturat pe manual cele două rânduri de pătrate primul rând vizând trasarea cu creionul peste conturul punctat, iar al doilea rând presupunând unirea a 4 puncte spre a forma un pătrat.

La MEM am vorbit despre părţile corpului şi despre rolul acestora. Am grupat pătratele din josul tablei magnetice după culoare observând prin numărare faptul că o mulţime avea 1 element, alta 2 elemente, iar ultima avea 3 elemente. Am observat de asemenea o planşă cu o mulţime de 3 cămile pe care le-am numărat în cor. Pe nişte planşe demonstrative cu Winnie de Pluş am descoperit mulţimi de diferite obiecte corespunzătoare cifrei afişate.
Am ales din cutie 3 carioci şi am discutat despre modalitatea de a le lua din cutie (descompunerea cifrei 3): fie luăm câte unul (1+1+1=3), fie luăm cu mâna stângă o cariocă şi celelalte două le luăm cu mâna dreaptă (1+2=3), fie luăm cu mâna stângă două carioci şi cu mâna dreaptă una. (2+1=3). Am învăţat o parte dintr-un cântecel "Numărătoare. Una este luna" ce presupunea numărarea crescătoare şi descrescătoare a numerelor 1,2,3. În timp ce cântam am arătat pe degete cifrele corespunzătoare versurilor.

"Numărătoare. Una este luna"



Hai să zicem una, una este Luna

Hai să zicem una, să se facă două,
Două mâini copilul are
Una este Luna.

Hai să zicem două, să se facă trei,
Trei crai vin din depărtare,
Două mâini copilul are
Una este Luna.

Am grupat apoi toţi copiii din imaginea din manual într-o singură mulţime, i-am numărat şi am observat că erau 3. Am colorat cifra 3 dintr-un şir de cifre, am trasat atâtea liniuţe verticale câte elemente aveau mulţimile date, am exersat cifra 3 pe manual. În finalul orei am colorat fişa corespunzătoare cifrei 3 de tipar.

  




pe blogul clasei pregătitoare B Bobocei din
Şcoala Gimnazială nr. 59

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Violation Search