joi, 30 aprilie 2015 0 comentarii

Săptămâna 27 - Universul (a IV-a oră)

Sunetul ţ. Literele ţ şi Ţ. Repovestirea unui text audiat.

Azi la CLR am intuit imaginile din manual, am citit pe litere şi silabe cuvintele asociate imaginilor şi am sesizat faptul că erau perechi de cuvinte: al doilea dintre ele fiind varianta diminutivală a primului cuvânt ("am alintat cuvântul şi l-am făcut mai mic": ex: "stele / steluţe"). Pentru a consolida formarea acestor cuvinte "alintate" am jucat jocul "Micşorează-mă, te rog!" în cadrul căruia am format cuvinte "alintate" pornind de la nişte cuvinte date: "copil / copilaş", "bancă / băncuţă", "creion / creionaş", "pom / pomişor", "caiet / caieţel" , "foarfecă / forfecuţă" etc. Am încercuit litera "Ţ" în cuvintele asociate imaginilor, apoi am colorat numai imaginile în a căror denumire se auzea sunetul "ţ". Am audiat un fragment din lectura "Micul Prinţ" după Antoine De-Saint-Exupery, am intuit imaginile din manual ce înfăţişau momente din lectură, am povestit textul citit, apoi pentru înţelegerea mai bună a conţinutului lecturii, am ascultat un rezumat al acesteia în care erau povestite pe scurt toate aventurile prin care a trecut Micul Prinţ în încercarea sa de a-şi găsi un prieten. 




În afară de conţinutul povestit în cadrul rezumatului, am mai aflat că lectura începe cu amintirile autorului de pe vremea când avea 6 ani şi era un mare iubitor de pictură şi desen. Astfel, impresionat de o imagine din junglă în care un şarpe boa înghiţea un animal sălbatic, autorul a desenat un astfel de şarpe care înghiţise un elefant. A arătat desenul său unor oameni mari şi i-a întrebat dacă sunt cumva speriaţi de acea imagine, iar aceştia, neînţelegându-i desenul i-au spus că n-au cum să fie speriaţi de o pălărie. Autorul a desenat mai apoi elefantul în interiorul şarpelui pentru ca şi adulţii să-şi dea seama ce a vrut el să deseneze. Dezamagit că cei mari nu i-au înţeles şi apreciat desenul, recomandându-i să se lase de acest hobby, autorul ajunge la concluzia că oamenii mari nu înţeleg niciodată nimic şi le trebuie o grămadă de explicaţii, fiindcă tind mereu să-şi complice viaţa, în loc să vadă partea frumoasă şi simplă a lucrurilor.



Am aflat de asemenea că atunci când Micul Prinţ l-a rugat pe autor să-i deseneze o oaie, copilul a fost foarte îngrijorat de faptul că dacă va lua cu el oaia pe asteroid s-ar putea să nu încapă acolo sau s-ar putea să-i mănânce floarea lui cea dragă. Aşa că autorul i-a desenat o cutie şi i-a spus că oaia se află înauntru ei.



Am aflat şi că datorită faptului că asteroidul pe care trăia Micul Prinţ era atât de mic s-a întâmplat ca acesta să vadă 43 de apusuri de Soare într-un interval foarte scurt de timp, mutându-se puţin mai în lateral.


Am învăţat, în urma audierii acestui text, că ar trebui să vedem cu toţii importanţa lucrurilor mărunte din jurul nostru, fără a ne complica şi a ne pierde în detalii nesemnificative, că prietenii adevăraţi sunt uneori mai aproape de noi decât credem şi că lumea este mai frumoasă atunci când e văzută cu inima decât cu ochii. Am trasat cu creionul peste cuvântul "telescop" scris cu litere punctate, am citit pe litere şi silabe cuvintele propuse în manual, apoi am trasat cu creionul peste conturul acestora punctat, scriindu-le.
În finalul lecţiei am vizionat într-un material PPS o poveste cu predicţii numită "Vrei să fii prietenul meu?" de Eric Carle. Aflat în căutarea unui prieten, la fel ca Micul Prinţ, un şoricel întâlneşte o mulţime de animale pe care le întreabă dacă vor să-i fie prieteni. Acesta vede mai întâi cozile animalelor, aşa că noi am ghicit, pe rând, cu ce animal urma şoricelul să se întâlnească urmărind cu atenţie tipul cozii din imagini. În urma vizionării acestei poveşti am învăţat că prietenul potrivit exte unul care are foarte multe lucruri în comun cu noi, pentru că, deşi şoricelul a vrut să fie prieten cu diferite animale, care l-au refuzat, el nu era de fapt potrivit cu niciuna dintre ele, găsindu-şi până la urmă ca prieten tot un şoricel ca şi el.



Luna. Planetele. Numerele naturale de la 20 la 31 (ordonare, vecini).

La MEM am discutat pe baza unui material PPS şi a unor planşe demonstrative despre Lună ca unic satelit natural al Pământului. Am înţeles mai întâi ce înseamnă "satelit natural" al unei planete şi am realizat diferenţa între acesta şi "satelitul artificial" care este construit de om. Am reţinut faptul că Luna se învârte în jurul Pământului şi se formează astfel lunile anului, că ea nu are lumină proprie fiind luminată de Soare, ca şi Pământul, că datorită faptului că e luminată diferit de Soare, ea are aspecte diferite (fazele lunii): este rotundă (lună plină), sub formă de semicerc sau arcuită şi că luna are pe suprafaţa ei nenumărate cratere. Am discutat apoi despre sateliţii artificiali şi despre importanţa acestora, fiindcă ei plutind în jurul Pământului îl fotografiază pentru ca oamenii să realizeze apoi hărţi geografice, oferă informaţii preţioase în legătură cu mişcarea norilor (date importante pentru meteorologi), dar şi a navelor ce plutesc pe oceane, fac posibile convorbirile telefonice, transmisiunile TV şi internetul şi nu în ultimul rând studiază stele şi planetele. Am vizionat apoi un material video ce prezenta diferenţa de mărime între planete şi stele.




 

Am discutat pe baza unui material PPS şi a unor planşe model despre Sistemul Solar şi despre fiecare planetă în parte.




Am încercuit formele pe care le poate avea luna şi am explicat de ce aceasta nu e mereu rotundă şi ce s-ar întâmpla dacă luna nu ar mai exista. Am numărat şi numerotat steluţele date, apoi am scris numărul corespunzător în căsuţă.. Am scris numerele ce lipseau completând şirul de la 16 la 31. Am desenat atâtea obiecte câte indica numărul asociat mulţimii. Am scris vecinii numerelor date, am completat mulţimile cu număr insuficient de elemente cu atâtea câte mai trebuiau pentru a se potrivi cu numărul din căsuţa roşie, am desenat o mulţime cu tot atâtea elemente câte avea mulţimea planetelor şi am scris cifra corespunzătoare în caseta dată, iar în finalul lecţiei am scris numerele de la 1 la 30 în ordine crescătoare şi descrescătoare, pe liniatură de matematică cu pătrăţele.

La AVAP am  vizionat un material video în care era prezentată "Povestea Soarelui şi a Lunii" şi am reţinut că aceştia erau frate şi soră, iar Cerul - tatăl lor le-a dat în dar Pământul pentru a-l împărţi cum vor dori. Discutând unul cu altul au hotărât ca Soarele să fie astrul zilei, iar luna să lumineze nopţile, urmând să se întâlnească la răsărit şi la apus. Am realizat  apoi un colaj din fire tăiate de lână albastră şi galbenă ce înfăţişa ziua şi noaptea.



miercuri, 29 aprilie 2015 0 comentarii

Săptămâna 27 - Universul (a III-a oră)

Sunetul ţ. Literele ţ şi Ţ Identificarea, dintr-un şir, a cuvintelor care încep / se termină cu sunetul ţ.

Azi la CLR am ascultat Fabula lui Esop "Vulpea şi ţapul" din care am înţeles că nu trebuie să ne încredem niciodată în sfatul unor oameni aflaţi la necaz pentru că s-ar putea să fim păcăliţi aşa cum ţapul a fost păcălit de vulpe care l-a atras şi pe el în necazul ei - acela de a fi blocată pe fundul unei fântâni, că nu este bine să ne lăsăm mintea întunecată de o nevoie de moment, aşa cum a făcut ţapul, care, fiindcă îi era sete, a sărit în fântână, negândindu-se cum va mai ieşi de acolo şi că mereu trebuie să ne gândim bine înainte de a face ceva. 



Pornind de la cuvântul "ţap" regăsit în titlul lecturii audiate, am dat exemple de cuvinte care începeau cu sunetul "ţ", care îl aveau în interior sau care se terminau cu acest sunet. Am colorat bulina corespunzătoare sunetului "ţ" din cuvintele ce însoţeau imaginile din manual. Am vizionat "Povestea literei Ţ" de pe CD-ul "Alfabetul din poveşti" de la Editura Edu şi am reţinut asemănarea literei "Ţ" cu ţurţurele din care cădeau picături - ţurţure care l-a ajutat pe ţăran să-i pună la punct pe consătenii lui şi să nu mai fie nevoit să plece. Am intuit literele "Ţ" şi "ţ" precizând elementele grafice componente şi ordinea corectă a desenării / scrierii acestora ("Ţ" - un "T" şi o virgulă orientată înspre stânga dedesubtul acestuia; "ţ" - un "t" şi o virgulă orientată înspre stânga dedesubtul acestuia). Am observat pe o fişă demonstrativă modalitatea diferită de scriere a literelor "Ţ" şi "ţ" în funcţie de tipul de scris ales, observând mai ales tipurile de virgule. Am reţinut de asemenea că literele "ţ, "Ţ" sunt specifice limbii române, ele neîntâlnindu-se în alte limbi.



Am colorat  / încercuit cu albastru litera "Ţ" şi cu roşu litera "ţ" pe o fişă dată şi pe o foaie dintr-un ziar / revistă. Am trasat cu creionul peste liniile punctate scriind literele învăţate după model. Am colorat apoi literele duble din manual. Am numărat mai întâi în  poezia literei "Ţ" cuvintele din fiecare vers, apoi am repetat în cor versurile poeziei citind cuvintele pe litere şi silabe: "Cântă ţapul la ţambal / Ţanţoş şi petrecăreţ. / Pe tobă ţopăie-un ţânţar, / La trompetă-i un ţestos isteţ.", mutând degetul de la un cuvânt la altul. Am încercuit cu roşu literele "ţ" şi cu albastru literele "Ţ" întâlnite în versurile poeziei şi în cuvintele asociate imaginilor propuse în caietul "Alfabetul ştrengărel". Am colorat bulina corespunzătoare literei "ţ" din denumirea unor imagini şi am trasat conturul literelor "ţ" şi "Ţ" în caietul "Alfabetul ştrengărel" şi în cel de semne grafice. În finalul lecţiei am colorat cum am dorit literele "ţ", "Ţ" model şi cu chip.

Interacţiuni simple cu fiinţe şi obiecte familiare. Persoane preferate şi caracteristicile acestora.

La DP am discutat despre membrii familiei noastre pe care îi preferăm şi despre acei membri pe care nu îi preferăm, motivând alegerile făcute. Am desenat o inimioară, în desenul din manual, lângă membrii familiei preferaţi de noi. Am desenat apoi un cadou pentru acel membru preferat al familiei noastre şi în cazul în care exista, un cadou pentru acel membru al familiei pe care nu îl preferăm. Am ascultat textul "Prinţesa din turn" din care am învăţat că nu este bine şi nici corect să judecăm oamenii după aparenţele exterioare, ci trebuie să fim atenţi la sufletul şi la modul în care oamenii se poartă cu cei din jurul lor. 

 La MM am învăţat cântecul "Primăvara" pe care l-am cântat în cor, pe echipe, în dialog şi în lanţ cu acompaniament melodico-vizual prin vizionarea unui videoclip. Am desenat în finalul lecţiei o secvenţă din cântec pe caietul cu foaie velină.

 
"Primăvara"
  
R. Mii de albine, sute de fluturi,
    Zeci de copii, aleargă pe câmp.
    Mii de culori, sute de flori,
    Dar, doar una e "primăvara"!

I. Soarele apare, iarba răsare,
   Câmpu-nverzeşte, pomul-nfloreşte.
   Pasărea cântă, copilul zburdă,
   Ziua-i mai lungă şi noaptea mai scurtă.

R. Mii de albine, sute de fluturi,
    Zeci de copii, aleargă pe câmp.
    Mii de culori, sute de flori,
    Dar, doar una e "primăvara"! 

 I. Soarele apare, iarba răsare,
   Câmpu-nverzeşte, pomul-nfloreşte.
   Pasărea cântă, copilul zburdă,
   Ziua-i mai lungă şi noaptea mai scurtă.

 R. Mii de albine, sute de fluturi,
    Zeci de copii, aleargă pe câmp.
    Mii de culori, sute de flori,
    Dar, doar una e "primăvara"!
    Dar, doar una e "primăvara"!

marți, 28 aprilie 2015 0 comentarii

Săptămâna 27 - Universul (a II-a oră)

Sunetul g. Literele g şi G Audierea unei poveşti.

Azi la CLR am ascultat un fragment din lectura "Soarele şi omuleţii de zăpadă" după Herta Wilk şi Mioara Cremene. Am discutat pe baza textului reţinând descrierea oamenilor de zăpadă. Am încercuit cu mov litera "g" şi cu maro litera "G" din poveste. Am citit cu ajutor cuvintele care le conţineau (în cazul în care "g" intra în componenţa unui grup de litere: ex:  "ghe"). Am imitat animalele din imagini observând că porcul scoate fie sunetul "guiţ", fie "groh", că gâsca face "ga, ga, ga" şi că pintenatul cocoş strigă întruna "cucurigu". În cazul primilor doi sunetul scos începea cu "g", pe când în cazul cocoşului "g" se afla în interior. Am numărat mai întâi în  poezia literei "G" cuvintele din fiecare vers, apoi am repetat în cor versurile poeziei citind cuvintele pe litere şi silabe: "Gogu, Grig şi cu Găbiţa / Au terminat grădiniţa. / Şi-alergând după un greier / Au găsit în iarbă-un fluier.", mutând degetul de la un cuvânt la altul. Am făcut acest exerciţiu pentru a ne obişnui cu modalitatea de scriere şi citire de la stânga la dreapta şi pentru a ne antrena memoria fotografică prin asocirea vizuală a cuvântului rostit cu modul lui de scriere. Am încercuit cu roşu literele "g" şi cu albastru literele "G" întâlnite în versurile poeziei şi în cuvintele asociate imaginilor propuse în caietul "Alfabetul ştrengărel". Am colorat bulina corespunzătoare literei "g" din denumirea unor imagini şi am trasat conturul literelor "g" şi "G" în caietul "Alfabetul ştrengărel" şi în cel de semne grafice. În finalul lecţiei am citit pe litere şi silabe cuvintele din manual, am trasat cu creionul peste linia punctată scriind cuvintele, apoi am colorat cu galben literele model şi cum am dorit pe cele cu chip.

Soarele. Numerele naturale de la 20 la 31 (ordonare, vecini). 

La MEM am discutat despre Soare şi am aflat pe baza unor materiale PPS şi a unor imagini model că este o stea de mărime medie şi că viaţa pe Pământ nu ar fi posibilă în absenţa căldurii şi luminii Soarelui. Am înţeles de asemenea, urmărind materialul ce prezenta planetele şi stelele în ordinea mărimii acestora, că deşi Soarele este gigant faţă de planetele din sistemul solar, el este infinit mai mic decât alte stele. Am sesizat diferenţa dintre planete şi stele: planetele nu au lumină proprie, pe când stelele au.

 




Am intuit imaginea din manual precizând cine are nevoie de Soare şi de ce. Am numărat elementele imaginii şi am scris cifra corespunzătoare în căsuţa potrivită. Am completat căsuţele libere cu vecinii unor numere date, am colorat din 2 în 2 numărând descrescător de la bila 31, am numărat crescător de la 20 la 31 citind numerele impare, apoi numrele pare. Am unit, în finalul lecţiei, punctele în ordinea crescătoare a numerelor asociate formând o stea şi un soare.

La AVAP am pictat după model Sistemul Solar. Am fost atenţi la culorile folosite şi la forma planetelor.


luni, 27 aprilie 2015 0 comentarii

Săptămâna 27 - Universul (prima oră)

Sunetul g. Literele g şi G Identificarea, dintr-un şir, a cuvintelor care încep / se termină cu sunetul g.

Azi la CLR am ascultat lectura ilustrată "Povestea gâştelor" de George Coşbuc. Am discutat pe marginea textului audiat aflând posibilul motiv pentru care gâştele când văd o apă se năpustesc toate în ea pentru a căuta papucii pierduţi ai gâscanului, sau motivul pentru care gâştele se reped la picoarele oamenilor aşteptând ca aceştia să le spună unde sunt papucii gâscanului. Am  extras din text cuvinte care începeau cu sunetul "g": "gâscan", "gâşte", "ga-ga-ga" etc.


Am dat exemple de cuvinte care încep cu sunetul "g", care îl au în interior sau care se termină cu acest sunet. Am încercuit imaginile care se denumeau prin cuvinte ce începeau cu sunetul "g", am scris un "X" lângă imaginile care erau denumite prin cuvinte ce se terminau cu sunetul "g", apoi am despărţit în silabe cuvintele ce denumeau imaginile, trasând pentru fiecare silabă câte o liniuţă orizontală. Am desenat apoi pentru litere cerculeţe, marcând prin colorare poziţia sunetului "g" în cuvânt. Am vizionat "Povestea literei G" de pe CD-ul "Alfabetul din poveşti" de la Editura Edu şi am reţinut asemănarea literei "G" cu cifra 6 ce reprezenta scorul obţinut de găini în cadrul întrecerii cu gâştele şi asemănarea lui "g" cu cifra 9 ce reprezenta scorul obţinut de gâşte - scor cu care au şi câştigat întrecerea. Am intuit literele "G" şi "g" precizând elementele grafice componente şi ordinea corectă a desenării / scrierii acestora ("G" - un semicerc asemănător literei "C" continuat în partea de jos cu o linie orizontală; "g" - un semicerc asemănător literei "c" şi un bastonaş aşezat în dreapta acestuia). Am observat pe o fişă demonstrativă modalitatea diferită de scriere a literelor "G" şi "g" în funcţie de tipul de scris ales.



Am colorat  / încercuit cu albastru litera "G" şi cu roşu litera "g" pe o fişă dată şi pe o foaie dintr-un ziar / revistă. Am trasat cu creionul peste liniile punctate scriind literele învăţate după model. Am colorat apoi literele duble din manual. 

Pământul. Numerele naturale de la 20 la 31 (formare).

La MEM am discutat pe baza unui material PPS şi a unui material video despre galaxia noastră Calea Lactee, despre Sistemul Solar şi despre planeta Pământ. Urmărind şi planşe model am descoperit că fiecare planetă se deplasează pe orbita ei în jurul Soarelui, că Pământul este a treia planetă de la Soare şi a cincea a mărime din Sistemul Solar, că este singura planetă locuită fiindcă este suficient de departe de Soare să nu fie arsă şi suficient de aproape de el pentru a nu fi îngheţată, că se mai numeşte Terra sau Planeta Albastră fiindcă din spaţiu se vede ca o bilă albastră, suprafaţa apelor fiind de peste 70 % din suprafaţa totală şi că Pământul are forţă de gravitaţie care atrage toate corpurile păstrând totodată apa în stare lichidă. Am aflat de asemenea că Terra se învârte în jurul Soarelui timp de 1 an şi în jurul axei sale în 24 de ore (o zi).



Am repetat numeraţia până la 20 folosind pentru exemplificare beţişoare colorate şi am reţinut faptul că cifrele sunt de la 0 la 9, iar de la 10 în sus se numesc numere. Pentru înţelegerea mecanismului formării numerelor de la 20 la 31 am urmărit acelaşi algoritm pe care l-am folosit şi în cazul formării numerelor 11- 20. Am pornit de la cele două zeci deja formate şi am mai adăugat pe rând câte un beţişor (o unitate) citind numerele scrise pe tablă: 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 şi precizând câte zeci şi câte unităţi au fiecare. Am observat că în cazul acestor numere nu se mai citesc unităţile prima oară, folosindu-se formula "sprezece", ci se citesc mai întâi zecile şi apoi se foloseşte formula "şi unu", "şi doi", "şi trei" etc.


În momentul în care în afară de cele două zeci legate cu elastic am mai strâns încă 10 unităţi, le-am legat şi pe acestea formând a treia zece. La cele trei zeci formate am mai adăugat o unitate şi am format numărul 31.


În finalul lecţiei am numărat elementele imaginii din manual, am scris numărul corespunzător în căsuţele date, apoi am colorat cu albastru caseta ce conţinea numărul cel mai mare.

vineri, 24 aprilie 2015 0 comentarii

Săptămâna 26 - Să ocrotim natura! (a V-a oră)

Azi la CLR am repetat sunetele "h" şi "p" şi literele "h", "H", "p" şi "P" învăţate în această săptămână. Pentru aceasta am numărat mai întâi în  poezia literei "H" cuvintele din fiecare vers, apoi am repetat în cor versurile poeziei: "Căţeluşul Ham-Ham-Ham / Latră la hipopotam. / Hoinăreşte la vânat, / Horia haină i-a luat.", mutând degetul de la un cuvânt la altul. Am făcut acest exerciţiu pentru a ne obişnui cu modalitatea de scriere şi citire de la stânga la dreapta şi pentru a ne antrena memoria fotografică prin asocirea vizuală a cuvântului rostit cu modul lui de scriere. Am încercuit cu roşu literele "h" şi cu albastru literele "H" întâlnite în versurile poeziei şi în cuvintele asociate imaginilor propuse în caietul "Alfabetul ştrengărel". Am colorat bulina corespunzătoare literei "h" din denumirea unor imagini şi am trasat conturul literelor "h" şi "H" în caietul "Alfabetul ştrengărel" şi în cel de semne grafice.
Am numărat cuvintele din versurile poeziei literei "P": "Prin pădurea din poveste / Toţi piticii dau de veste: / Primăvara pleacă-acum, / Vara ne-a prins iar pe drum!", apoi pentru a o învăţa am repetat-o în cor mutând degetul de la un cuvânt la altul. Am încercuit cu roşu literele "p" şi cu albastru literele "P" întâlnite în versurile poeziei şi în cuvintele asociate imaginilor propuse în caietul "Alfabetul ştrengărel". Am colorat bulina corespunzătoare literei "p" din denumirea unor imagini şi am trasat conturul literelor "p" şi "P" în caietul "Alfabetul ştrengărel" şi în cel de semne grafice.
În finalul lecţiei am colorat literele "h" şi "H" model cu roşu şi le-am împodobit cu obiecte a căror denumire începea cu "h": hamac, harpă, haină, etc, am colorat literele "p" şi "P" cu portocaliu şi le-am împodobit cu obiecte a căror denumire începea cu "p": puncte, pahare, pătrate, pisici etc, apoi am colorat cum am vrut literele "h", "H", "p" şi "P" cu chip din caietul "Alfabetul ştrengărel".

Preţuieşte natura! Numerele naturale de la 0 la 20 (comparare, ordonare, vecini, compunere, descompunere).

La MEM am realizat corespondenţa de 1 la 1 între elementele mulţimilor date şi am colorat caseta din dreptul grupei cu mai multe elemente. Am desenat tot atâţia saci menajeri câţi copii se aflau în imaginea dată în manual (8). Am completat spaţiile libere cu vecinii numerelor date, apoi am încercuit dintre aceştia pe cei mai mari ca 6 şi mai mici ca 17. Am rezolvat pe caietul cu foaie velină câteva exerciţii fiind atenţi nu numai la rezolvarea propriu-zisă a acestora, ci şi la aşezarea corectă în pagină. Am colorat casetele cu numere mai mari decât 10, apoi mai mari decât 16, apoi mai mari decât 13 şi mai mici decât 18. Am ordonat crescător, apoi descrescător numerele date (5, 19, 14, 4, 15, 9). Am descompus câteva numere în zeci şi unităţi (15 = 10 + 5 adică o zece + 5 unităţi; 11 = 10 + 1; 12 = 10 + 2; 20 = 10 + 10; 17 = 10 + 7), apoi am compus numerele unind la loc zecile cu unităţile (10 + 3 = 13 fiindcă o zece + 3 unităţi rezultă numărul 13; 4 + 10 = 14 observând că nu are împortanţă unde se află zecea, în exerciţiul acesta cele 4 unităţi + o zece formau numărul 14; 10 + 8 = 18; 6 + 10 = 16; 10 + 9 = 19).


La MM am învăţat cântecul "Dacă vesel se trăieşte" pe care l-am cântat în cor, pe echipe şi în lanţ cu acompaniament ritmic prin efectuarea mişcărilor specifice melodiei şi melodico-vizual prin vizionarea unui videoclip. Am cântat mai întâi varianta vocală care avea următoarele mişcări specifice: bătaie din palme, pocnire din degete, bătaie cu palmele pe genunchi, bătaie în podea cu un picior şi cu celălalt, iar la final combinarea tuturor acestor mişcări. Am cântat apoi varianta cu acompaniament urmărind mişcările din videoclip. La finalul lecţiei am desenat pe caietul cu foaie velină personajele care dansau în viedeoclipul prezentat.



"Dacă vesel se trăieşte"

I. Dacă vesel se trăieşte, bate aşa
   Dacă vesel se trăieşte, bate aşa
   Dacă vesel se trăieşte, unul altuia zâmbeşte
   Dacă vesel se trăieşte, bate aşa. - bătaie din palme

II. Dacă vesel se trăieşte, fă aşa
    Dacă vesel se trăieşte, fă aşa
    Dacă vesel se trăieşte, unul altuia zâmbeşte
    Dacă vesel se trăieşte, fă aşa. - pocnire din degete

III. Dacă vesel se trăieşte, calcă aşa
     Dacă vesel se trăieşte, calcă aşa
     Dacă vesel se trăieşte, unul altuia zâmbeşte
     Dacă vesel se trăieşte, calcă aşa. - bătaie în podea cu un picior

IV. Dacă vesel se trăieşte, bine e
     Dacă vesel se trăieşte, bine e
     Dacă vesel se trăieşte, unul altuia zâmbeşte
     Dacă vesel se trăieşte, bine e. - bătaie din palme + pocnire din degete
    
 
    Dacă vesel se trăieşte, unul altuia zâmbeşte
    Dacă vesel se trăieşte, bine e, bine e. - săritură pe două picioare

joi, 23 aprilie 2015 0 comentarii

Săptămâna 26 - Să ocrotim natura! (a IV-a oră)

Sunetul p. Literele p şi P Modificarea unei poveşti audiate (modificarea finalului).

Azi la CLR am  ascultat un fragment din povestea "Crăiasa Zăpezii" după H. Ch. Andersen, am răspuns la întrebări legate de text, apoi am compus lectura în continuare printr-o povestire colectivă (fiecare am adăugat câte o idee pentru a continua firul logic al poveştii). 


Pentru a afla dacă finalul poveştii ales de noi coincide cu finalul adevărat al textului original am ascultat o povestire pe scurt a textului integral.



Am observat că textul original al lui H. Ch. Andresen stă la baza filmului animat 3D "Regatul de gheaţă" ("Frozen") şi am descoperit câteva puncte comune, dar şi diferenţe între povestea lui Andersen şi filmul Disney: Crăiasa Zăpezilor e întruchipată de regina Elsa amândouă având puterea de a transforma prin atingere totul în gheaţă, apare renul ca şi personaj secundar, gheaţa cuprinde inima băiatului în poveste şi a Annei în film, iar sărutul are menirea să topească această gheaţă numai că în poveste sărutul izbăvitor vine de la prietena băiatului, Gretchen, iar în film vine chiar de la regina Elsa, care prin gestul făcut o salvează pe sora ei, Anna.


Am încercuit litera "p" în textul din manual, apoi am colorat bulina corespunzătoare acestui sunet din denumirea imaginilor date. Am citit pe litere şi silabe cuvintele propuse în manual, le-am format pe alfabetar, le-am scris pe caietul cu foaie velină formând o coloană de cuvinte, apoi am trasat cu creionul peste literele punctate pentru a scrie cuvintele şi în manual. 


Reguli de ocrotire a naturii! Numerele naturale de la 0 la 20 (comparare).

La MEM am observat imaginile din manual şi am spus ce reguli de ocrotire a naturii respectă copiii din imagini. De asemenea am adăugat idei referitoare la regulile pe care le respectăm noi pentru a ocroti natura. Am numărat oral crescător şi descrescător de la 0 la 20, am completat şirul crescător al numerelor cu cele lipsă, am desenat atâtea obiecte câte ne indica numărul, apoi am învăţat modalitatea de a compara două numere pentru a vedea care este mai mare şi care este mai mic. 
Astfel, dacă avem de comparat două numere din care unul are o cifră, iar celălalt are două cifre, numărul mai mare va fi cel de două cifre, iar cel mic va fi cel de o cifră (ex: 5 e mai mic decât 10 fiindcă 5 are doar o cifră, iar 10 are două). Dacă avem de comparat două numere de două cifre comparăm mai întâi zecile între ele, adică prima cifră de la primul număr cu prima cifră de la al doilea număr. Dacă acestea sunt egale atunci comparăm unităţile, adică a doua cifră de la primul număr cu a doua cifră de la al doilea număr. Numărul mai mare va fi cel cu cifra unităţilor mai mare, iar numărul mai mic va fi cel cu cifra unităţilor mai mică (ex: 12 este mai mic decât 18 fiindcă primele cifre sunt egale la amândouă numerele: 1=1, iar a doua cifră de la primul număr: 2 este mai mică decât a doua cifră de la al doilea număr: 8). Dacă avem de comparat două numere de două cifre care au prima cifră a acestora diferită, va fi mai mare numărul care are prima cifră mai mare şi va fi mai mic numărul cu prima cifră mai mică (ex: 22 este mai mic decât 31 fiindcă atunci când comparăm primele cifre observăm că prima cifră de la primul număr: 2 este mai mică decât prima cifră de la al doilea număr: 3). Atunci când avem de comparat două numere de două cifre care au şi zecile (prima cifră a fiecăruia dintre ele) şi unităţile (a doua cifră a fiecăruia dintre ele) egale înseamnă că cele două numere sunt egale (ex: 15 este egal cu 15 fiindcă prima cifră e egală la ambele numere 1=1 şi a doua cifră e egală la ambele numere 5=5). Am încercuit numărul mai mic din perechile de numere propuse în manual la exerciţiul 4 aplicând regulile învăţate şi explicând oral alegerea făcută. Am compus mulţimile numărând elementele şi scriind numărul potrivit. Am exersat compararea numerelor prin efectuarea de exerciţii frontale la tablă.

Trăire şi manifestare emoţională. Starea de bine. Emoţii de bază - bucurie, tristeţe, frică, furie. 

La DP am ascultat povestea "Piatra strălucitoare" din care am învăţat că furia întunecă mintea şi ne face să acţionăm greşit. Cei doi căluţi de mare care erau foarte buni prieteni au ajuns să se certe, ba chiar să se şi bată din cauza unei pietre pe care au găsit-o. Spărgând piatra, acţiune ce simboliza distrugerea prieteniei lor, cei doi şi-au dat seama că au greşit şi în timp ce strângeau bucăţile rămase într-un bol de sticlă, au decis să se împace şi să ţină bolul acasă cu rândul. Piatra, fiind una fermecată, s-a refăcut cu timpul, la fel ca prietenia dintre cei doi.


La AVAP am realizat un colaj cu tematica "Câmp cu maci" folosind tehnicile de decupare, lipire şi pictură. Am împărţit pagina în două jumătăţi pe orizontală prin trasarea unei linii fine cu creionul, în partea de sus am dat cu lipici, apoi am presărat griş. Am scuturat caietul pentru a îndepărta surplusul de griş. Am aplicat lipici în partea de jos şi am presărat mălai. Am scuturat pentru a îndepărta surplusul de mălai. Am pictat cu culoare albastră peste stratul de griş pentru a realiza cerul. Am lipit peste stratul de mălai floricele decupate din hârtie glasată roşie (macii) şi paie simbolizând spicele de grâu.


miercuri, 22 aprilie 2015 0 comentarii

Săptămâna 26 - Să ocrotim natura! (a III-a oră)

Sunetul p. Literele p şi P Identificarea, dintr-un şir, a cuvintelor care încep / se termină cu sunetul p.

Azi la CLR am dat exemple de cuvinte care încep cu sunetul "p", care îl au în interior sau care se termină cu acest sunet. Am scris un "X" lângă imaginile care ilustrau fiinţe a căror denumire începea cu sunetul "p". Am vizionat "Povestea literei P" de pe CD-ul "Alfabetul din poveşti" de la Editura Edu şi am reţinut asemănarea literei "P" cu jumătatea de copac ce a rămas în picioare după ce fulgerul a despicat arborele în două. Am intuit literele "P" şi "p" precizând elementele grafice componente şi ordinea corectă a desenării / scrierii acestora ("P" - o linie verticală scrisă de sus în jos şi un semicerc pornit din colţul de sus până la mijlocul liniei verticale, aşezat în partea din dreapta sus a acesteia; "p" - o linie verticală scrisă de sus în jos şi un semicerc pornit puţin mai jos decât capătul liniei verticale, ajungând până la mijlocul acesteia, fiind aşezat în partea dreaptă sus a liniei verticale). Am observat pe o fişă demonstrativă modalitatea diferită de scriere a literelor "P" şi "p" în funcţie de tipul de scris ales.



Am observat că litera "p" se aseamănă cu literele "b" şi "d". Am colorat  / încercuit cu albastru litera "P" şi cu roşu litera "p" pe o fişă dată şi pe o foaie dintr-un ziar / revistă. Am încercuit literele "P" şi "p" din cuvintele date în manual, apoi am discutat despre regulile de ocrotire a naturii pentru a putea beneficia de obiectele din imagini. Am trasat cu creionul peste liniile punctate, scriind literele învăţate după model. Am colorat apoi literele duble din manual. 

Trăire şi manifestare emoţională. Starea de bine. Emoţii de bază - bucurie, tristeţe, frică, furie. 

La DP am intuit imaginile din manual şi am desenat pentru fiecare în parte câte un chip ce avea expresia potrivită. Am colorat chipul care ni se potriveşte şi am discutat despre ce trebuie să facă copiii pentru a avea o stare de bine. Am jucat jocul "Oglinda emoţiilor" în cadrul căruia un copil afişa o emoţie, iar cel ce se afla în pereche cu el, jucând rolul unei oglinde, trebuia să imite acea emoţie. Clasa avea de ghicit ce emoţie au afişat cei doi. Am observat o imagine şi fiecare dintre noi am spus câte un cuvânt care ne trecea prin minte la vederea respectivei imagini (Polul Nord, frig, gheaţă, zăpadă, urşi polari, foci, mose, vulpi polare, apă îngheţată, sloi etc.)

 
Am vizionat un material video în care era prezentată lectura "Povestea ursului cafeniu" de Vladimir Colin urmărind pe lângă acţiunea în sine, emoţiile pe care le are personajul principal: ursul Martin (tristeţe fiindcă este batjocorit de foci care spuneau că este murdar, dezamăgire fiindcă nu este acceptat de urşii albi, frică în momentul când rămâne singur pe sloiul de gheaţă, curaj când îl salvează pe puiul de urs şi bucurie şi împlinire, în final când este acceptat în rândul urşilor albi fără să mai fie judecat de aceştia pentru blana sa cafenie). Am discutat despre momentele care ne-au impresionat cel mai mult, am repetat şi reţinut concluzia poveştii sintetizată în cântecelul pe care îl cânta Martin: "Crezi că-mi pasă că te ştiu / Negru, alb sau cafeniu? / Inima să-ţi fie dreaptă. / Eu te judec după faptă!". În final am desprins învăţătura din acest text şi anume că nu este bine sau corect să judecăm pe cei de lângă noi pentru felul în care arată, ci mai bine ar fi să fim atenţi la felul în care ei se poartă şi la faptele pe care le fac. De asemenea faptul că cei de lângă noi sunt diferiţi nu este un motiv ca noi să-i respingem şi să nu-i acceptam. Extrapolind discuţia şi făcând trecerea de la lumea animalelor la cea a oamenilor, am învăţat că şi oamenii, la fel ca personajele din text, trebuie să se accepte şi să nu se judece între ei. 


Am audiat o poezie cu titlul "Deşi suntem diferiţi" pentru a sintetiza cele invăţate: "În clasa noastră sunt copii / Mai liniştiţi şi mai zglobii / Cu ochi căprui, cu ochelari, / Sportivi şi pictori, meşteri mari. / Sunt fete cu codiţe-n vânt, / Băieţi cu fotbalul în gând, / Matematicieni vestiţi / Şi pictori nemaipomeniţi. / Suntem înalţi sau potriviţi / Şi împreună învăţăm. / Suntem atât de diferiţi / Şi totuşi, noi ne acceptăm." şi ne-am identificat regăsindu-ne în versurile ei.

 La MM am învăţat cântecul "Noi suntem piticii" pe care l-am interpretat în cor, pe grupe, cu acompaniament ritmic prin bătăi în bancă cu creioanele sau palma şi melodico-vizual prin vizionarea unui videoclip.

 
 Noi suntem piticii

R. Noi suntem piticii
    Piticii voinicii
    Piticii bărboşii
    Cu scufiţe roşii.

I. Mergem în pădure
   După fragi şi mure,
   După păsărele
   Să zburăm ca ele.

R. Noi suntem piticii
    Piticii voinicii
    Piticii bărboşii
    Cu scufiţe roşii.

II. Mergem pe cărare
    În pădurea mare
    După ciupercuţe
    Şï după frăguţe.

R. Noi suntem piticii
    Piticii voinicii
    Piticii bărboşii
    Cu scufiţe roşii.
III.  Mergem în pădure
      După fragi şi mure,
      După rândunele
      Să zburăm ca ele.

marți, 21 aprilie 2015 0 comentarii

Săptămâna 26 - Să ocrotim natura! (a II-a oră)

Sunetul h. Literele h şi H. Repovestirea unor fragmente din poveşti audiate, cu reproducerea intonaţiei. Exprimarea îngrijorării faţă de evenimente, persoane, lucruri cunoscute.

Azi la CLR am audiat mai întâi un scurt fragment din lectura "Cioc! Cioc! Cioc!" după Emil Gîrleanu, am povestit pe baza acestui text întâmplările, precizând ce s-ar întmpla dacă oamenii ar tăia mulţi copaci din pădure, apoi ne-am manifestat îngrijorarea faţă de distrugerea de către oameni, prin aceste acţiuni dăunătoare, a habitatului animalelor, dar şi a mediului înconjurător. Am audiat întreaga lectură "Cioc! Cioc! Cioc!" de Emil Gîrleanu din volumul "Din lumea celor care nu cuvântă" pentru a afla şi alte detalii ale întâmplării. 




Am discutat despre ce se poate face din hârtie pornind de la imaginea dată în manual. Am despărţit în silabe cuvântul "hârtie" şi am precizat care silabă avea două litere rostindu-le, care avea o literă şi care avea trei litere. Am intuit imaginile de la exerciţiul 2 şi am reprezentat grafic silabele şi literele fiecărui cuvânt. Am citit pe litere şi silabe cuvintele propuse în manual, le-am format pe alfabetar, le-am scris pe caietul cu foaie velină, apoi am trasat cu creionul peste literele punctate scriind astfel cuvintele şi în manual.


Efecte negative ale acţiunii omului. Numerele naturale de la 0 la 20 (fornare, ordonare)

La MEM am discutat despre efectele nocive pe care le au unele acţiuni ale oamenilor ce dăunează mediului înconjurător. Am intuit imaginea din manual şi am descoperit că din cauza poluării apei tot mediul înconjurător a avut de suferit: peştii au murit, păsările de asemenea, plantele s-au ofillit, iar copacii s-au uscat. Am numărat elementele din imaginea dată şi am scris numărul corespunzător acestora în căsuţele potrivite. Ne-am reamintit modul de formare a numerelor de la 11 la 20, am numărat crescător şi descrescător de la 0 la 20, apoi am răspuns oral la diferite întrebări  precum: Ce număr se află înaintea lui 15? Ce număr se află după 18? Care ste penultimul număr numărând de la 20 înapoi? Dar antepenultimul? Am scris pe caietul cu foaie velină numerele de la 10 la 20, apoi am scris dedesubtul lor cifrele de la 0 la 9 alăturându-le acestora câte o căsuţă. Cerinţa exerciţiului era să numărăm şi să scriem în căsuţele desenate de câte ori apare cifra 0 în numrele de la 10 la 20 scrise, apoi de câte ori apare cifra 1, cifra 2, cifra 3, cifra 4, cifra 5, cifra 6, cifra 7, cifra 8 şi cifra 9.


La AVAP am realizat cutiuţa pentru agrafe / nasturi folosind tehnicile de decupare după şablon, îndoire, lipire, colorare, desenare.


luni, 20 aprilie 2015 0 comentarii

Săptămâna 26 - Să ocrotim natura! (prima oră)

Sunetul h. Literele h şi H Identificarea, dintr-un şir, a cuvintelor care încep / se termină cu sunetul h.

Azi la CLR am discutat despre ocrotirea naturii şi, urmărind un material PPS, am descoperit principalele tipuri de poluare, dar şi modul în care oamenii pot împiedica distrugerea mediului înconjurător prin acţiuni benefice asupra acestuia.
 


Am observat că dintre cele trei containere pentru reciclarea selectivă cel albastru este folosit pentru hârtie. Pornind de la cuvântul "hârtie" am dat exemple de cuvinte care încep cu sunetul "h", care îl au în interior sau care se termină cu acest sunet. Am aflat că sunetul "h" se poate întâlni în cadrul unor grupuri de litere pe care le vom învăţa anul viitor ("che", "chi", "ghe" şi "ghi"). Am denumit obiectele din imaginile din manual, am scris în căsuţa alăturată cifra corespunzătoare numărului de silabe, am desenat câte trei cerculeţe şi am colorat pe primul dacă cuvântul ce denumea imaginea avea sunetul "h" la început, al doilea dacă sunetul era la mijloc şi al treilea dacă era la sfârşit. Am scris un "X" în căsuţa de lângă imaginile a căror denumire începea cu sunetul "h". Am vizionat "Povestea literei H" de pe CD-ul "Alfabetul din poveşti" de la Editura Edu şi am reţinut asemănarea literei "H" cu hamacul în care se odihnea hipopotamul şi asemănarea lui "h" cu scaunul cu spătar pe care s-a aşezat hipopotamul pentru a se relaxa atunci când hamacul s-a rupt din cauza greutăţii sale. Am intuit literele "H" şi "h" precizând elementele grafice componente şi ordinea corectă a desenării / scrierii acestora ("H" - o linie verticală scrisă de sus în jos, o altă linie verticală scrisă de sus în jos la o distanţă potrivită de prima şi o linie orizontală ce uneşte mijloacele celor două linii verticale; "h" - o linie verticală scrisă de sus în jos şi un bastonaş pornit de la mijlocul liniei verticale şi aşezat în dreapta acesteia). Am observat pe o fişă demonstrativă modalitatea diferită de scriere a literelor "H" şi "h" în funcţie de tipul de scris ales.



Am colorat  / încercuit cu albastru litera "H" şi cu roşu litera "h" pe o fişă dată şi pe o foaie dintr-un ziar / revistă. Am încercuit literele "h" şi "H" din cuvintele ce denumeau imaginile de la exerciţiul 1 din manual. Am trasat cu creionul peste liniile punctate scriind literele învăţate după model. Am colorat apoi literele duble din manual. 

Efecte pozitive ale acţiunii omului. Numerele naturale de la 0 la 20 (formare).

La MEM am discutat despre acţiunile benefice ale oamenilor asupra naturii în vederea protejării acesteia şi despre importanţa acestor acţiuni. Am repetat numeraţia până la 10 folosind pentru exemplificare beţişoare colorate şi am reţinut faptul că cifrele sunt de la 0 la 9, iar de la 10 în sus se numesc numere. Pentru înţelegerea mecanismului formării numerelor de la 11 la 20 am numărat mai întâi până la 10 luând în mână câte un beţişor pentru fiecare cifră spusă. Am învăţat că fiecare beţişor (pentru cifrele de la 0 la 9 şi numărul 10) reprezintă "o unitate". În momentul când în mână am adunat un grup de 10 beţişoare (10 unităţi) pe care le-am legat cu un elastic, acesta s-a transformat într-"o zece". De aceea atunci când scriem numărul 10 cifra 1 reprezintă zecile, adică la numărul 10 avem o zece (un grup de 10 beţişoare legate), iar cifra 0 reprezintă unităţile pe care le avem în plus faţă de cele 10 strânse în grupul legat, adică numărul 10 nu mai are nicio unitate în plus faţă de cele 10 din mănunchiul legat cu elastic.


 Am continuat raţionamentul adăugând lângă mănunchiul legat 1 beţişor. Am observat că acum avem o zece (un grup de 10 unităţi legate) şi o unitate sepărată de cele 10. Fiindcă am adăugat unitatea lângă grup am putea spune că aceasta vine înspre grupul legat, numărul format numindu-se "unsprezece". Am scris numărul 11 reţinând că primul 1 din stânga reprezintă zecile, iar cel de-al doilea din dreapta reprezintă unităţile. Am pronunţat clar numărul format. 


Am mai adăugat încă un beţişor având acum o zece (un grup de 10 unităţi legate) şi două unităţi sepărate de cele 10. Numărul format este "doisprezece". Am scris numărul precizând câte zeci şi câte unităţi are (1 zece şi 2 unităţi). Am pronunţat clar, în cor, numărul format.


Am mai adăugat încă un beţişor având acum o zece (un grup de 10 unităţi legate) şi trei unităţi sepărate de cele 10. Numărul format este "treisprezece". Am scris numărul precizând câte zeci şi câte unităţi are (1 zece şi 3 unităţi). Am pronunţat clar, în cor, numărul format.


Am continuat după acelaşi raţionament formarea numerelor 14, 15, 16, 17, 18, 19 prin adăugarea de beţişoare. Am scris numerele precizând câte zeci şi câte unităţi au. Am pronunţat clar, în cor, numerele formate ("paisprezece", "cincisprezece", "şaisprezece", "şaptesprezece", "optsprezece", "nouăsprezece") subliniind faptul că în cazul numerelor 14 şi 16 nu se respectă regula de a rosti prima oară cifra, apoi rostindu-se formula "sprezece", corectă fiind pronunţia "paisprezece" şi nu "patrusprezece" ; "şaisprezece" şi nu "şasesprezece". De asemenea am reţinut faptul că pronunţia corectă a numărului 17 este "şaptesprezece" şi nu "şaptisprezece", iar pronunţia corectă a numărului 18 este "optsprezece" şi nu "optisprezece".


Am mai adăugat încă un beţişor  lângă cele 10 legate cu elastic. Am numărat beţişoarele în plus faţă de cele legate. Am observat că sunt 10, le-am legat şi pe acestea cu elastic şi am format astfel a doua zece. Numărul format este 20 (douăzeci) care are 2 zeci (grupe de 10 beţişoare / unităţi) şi 0 unităţi în plus faţă de cele două grupe legate. Am scris numărul precizând câte zeci şi câte unităţi are (2 zeci şi 0 unităţi). Am pronunţat clar numărul format.


Pentru consolidarea celor învăţate am recunoscut şi am citit nişte numere date, apoi am precizat câte zeci şi câte unităţi au fiecare în parte. Am numărat elementele imaginii din manual şi am scris numărul corespunzător în căsuţele date.




pe blogul clasei pregătitoare B Bobocei din
Şcoala Gimnazială nr. 59

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Violation Search