vineri, 30 ianuarie 2015 0 comentarii

Săptămâna 17 - Evaluare sumativă (a V-a oră)

Azi la CLR, împărţiţi în echipe de câte 5 sau 6  copii, am rezolvat câte un puzzle cu personaje din poveşti. Pentru realizarea acestora am folosit fie tehnica de a lucra toţi la puzzle în acelaşi timp, fie fiecare dintre noi am rezolvat câte o parte din puzzle, iar apoi le-am unit pentru a crea imaginea finală. Din păcate, în cazul unora dintre noi, puzzle-ul nu a putut fi completat 100% deoarece avea câteva piese lipsă. Important este însă faptul că am reuşit să rezolvăm puzzle-urile propuse în timpul alocat şi că am lucrat frumos şi eficient în echipă.


În finalul lecţiei am vizionat pe laptop CD-ul "Alfabetul din poveşti" de la editura Edu urmărind poveştile literelor învăţate pentru a ne fixa cunoştinţele despre acestea.


La MEM am scris "X" în căsuţa din dreptul copacului care îşi păstrează frunzele verzi în toate anotimpurile, am colorat copacii aşa cum sunt în anotimpul toamna şi am sesizat faptul că arborele obişnuit are frunzişul colorat în culorile toamnei (roşcat, portocaliu, galben, maro), pe când bradul şi în anotimpul toamna are frunzele verzi. Am scris un "+" lângă copacul mai înalt, apoi am compus o problemă (de adunare) după imaginea dată şi am rezolvat-o. Am desenat atâtea elemente îm mulţimi câte arăta numărul de sub acestea, apoi am compus o problemă (de scădere) după imaginea dată şi am rezolvat-o.

joi, 29 ianuarie 2015 0 comentarii

Săptămâna 17 - Evaluare sumativa (a IV-a oră)

Azi la CLR am decorat fluturele şi cele două vaze cu toate semnele grafice şi literele învăţate. Am colorat de asemenea obiectele pentru a le da un aspect mai plăcut.

La MEM am recapitulat ordonarea numerelor 0 - 10, vecinii numerelor, compararea numerelor, numărarea din 2 în 2 şi din 3 în 3. Astfel am colorat cu roşu tastele vecine celei pe care era scrisă cifra 5 de pe imaginea unui telefon mobil, am colorat cu albastru cel mai mare număr, cu galben pe cel mai mic şi cei care am ştiut am tastat numărul de telefon al mamei, tatălui sau al nostru. Am trasat apoi săriturile broscuţei numărând pietricelele din 2 în 2 întâi cu numere pare, apoi cu numere impare. Am numărat în continuarea cifrelor date crescător şi descrescător completând şirurile. Am scris numerele care lipseau numărând mai întâi din 2 în 2 şi mai apoi din 3 în 3. În finalul lecţiei am jucat un joc frontal pe tablă care consta în scrierea amestecată a numerelor de la 1 la 10 şi trasarea de linii de la un număr la altul în ordine crescătoare începând de la 1 fără a trece peste liniile trasate anterior. În cazul în care se trece peste o linie se numeşte "pod", iar câştigătorul este acela care are cât mai puţine "poduri".


La DP am intuit imaginea din manual şi am discutat despre faptul că fetiţa realizează o felicitare pe care s-ar putea să i-o dea mamei, iar aceasta cu siguranţă îi va mulţumi şi îi va spune că este foarte frumoasă. Am vorbit apoi despre felul în care interacţionează cele două fetiţe din prima imagine (se ceartă pe o păpuşă) şi cele două din a doua imagine (împart jucăria şi se joacă împreună) şi am ajuns la concluzia că atunci când ne certăm pe o jucărie şi fiecare dintre noi o vrea pentru el s-ar putea să o stricăm şi niciunul dintre noi să nu se mai poată juca cu ea, în schimb dacă ne jucăm împreună totul este mai distractiv. Am scris un "X" lângă imaginea în care ar trebui să apară adresarea "Te rog!" Am discutat despre faptul că persoana care primeşte jucăria trebuie de asemenea să spună "Mulţumesc!" În finalul lecţiei am colorat imaginea cu fetiţa care realiza felicitarea.

La AVAP am realizat un colaj utilizând hârtie glasată şi folosind tehnicile de desenare a conturului, decupare după contur, lipire, asamblare şi decorare.

miercuri, 28 ianuarie 2015 0 comentarii

Săptămâna 17 - Evaluare sumativă ( a III-a oră)

Azi la CLR am repetat forma literelor învăţate şi le-am scris pe tablă pe fiecare respectând şi ordinea de scriere a elementelor grafice componente. Am denumit imaginile date, apoi am încercuit literele "a" şi "A". Am observat că cuvântul "acadea" are sunetul "a" atât în poziţie iniţială, interioară, cât şi finală. Am încercuit literele "i" şi "I" din mai multe litere împrăştiate şi am colorat cu roşu literele "m" şi "M", cu galben literele "r" şi "R", cu albastru literele "o" şi "O" şi cu verde literele "s" şi "S". Am încercuit imaginile a căror denumire se termina cu silaba "să". În finalul lecţiei am jucat un joc în care trebuia să găsim cuvinte care începeau sau se terminau cu diferite silabe date. 

La DP am desenat chipul nostru într-o inimioară din mijloc, apoi am desenat în alte 6 inimioare chipurile a şase persoane cu care comunicăm cel mai bine. Am prezentat, pe rând, persoanele alese, dar şi motivul pentru care le-am selectat. În general persoanele preferate au fost membri ai familiei sau colegi de şcoală / prieteni de aceeaşi vârstă. Am discutat apoi despre situaţia prezentată în manual în care un băiat aflat în vacanţă la munte şi-a uitat acasă obiectele de igienă personală. Am încercuit obiectele pe care i le-am putea împrumuta şi am vorbit despre ce ar putea el să facă în această situaţie.

La MM am învăţat cântecul "Dogarul", după ce am înţeles textul discutând despre meseria de dogar şi despre modul de realizare a unui butoi. 


I.  Noi suntem acum aici,
    Cioc, boc, patru ucenici
    Cu dogarul pe-ntrecute
    Facem toţi un cerc la bute.

R. Cioca boc, cioca boc,
    Cioca, cioca, cioca boc - BIS

II.  Tăiem scândura rotund,
     Cioc, boc facem buţii fund,
     Aşezăm doagele toate
     Şi le punem cercuri late.

R. Cioca boc, cioca boc,
    Cioca, cioca, cioca boc - BIS

În finalul lecţiei am colorat după model un butoi.


marți, 27 ianuarie 2015 0 comentarii

Săptămâna 17 - Evaluare sumativă ( a II-a oră)

Azi la CLR am analizat imaginile din manual ce înfăţişau momente din poveştile cunoscute, am denumit poveştile ilustrate şi personajele principale / secundare şi am desprins învăţăturile din fiecare poveste în parte. În cazul unora dintre poveşti, pentru a ne reaminti conţinutul acestora, am povestit pe scurt acţiunea. 
În finalul lecţiei am rezolvat frontal 4 fişe-joc ce presupuneau găsirea drumului lui Făt Frumos către castel, încercuirea literelor învăţate în denumirea unor imagini, scrierea numărului de silabe şi al numărului de litere corespunzător fiecărui cuvânt în parte, rezolvarea unui labirint şi aprecierea ca adevărate sau false a unor enunţuri despre personaje din poveşti.


La MEM am completat mulţimile date în manual cu elementele lipsă pentru a obţine cifra de deasupra. Modalitatea de lucru a fost desenarea şi numărarea în acelaşi timp cu desenul, în continuare de la numărul de elemente dat până la numărul scris deasupra, apoi scrierea numărului de elemente completate în căsuţa corespunzătoare. Pentru consolidarea adunării şi scăderii cu 1 sau 2 unităţi am rezolvat o fişă de lucru ce presupunea adăugarea  în fiecare mulţime a câte doi ghiocei, apoi scrierea şi rezolvarea operaţiei prin care se afla numărul total de ghiocei din fiecare mulţime (cei daţi deja + cei doi desenaţi de noi), tăierea din fiecare mulţime a câte două albinuţe, apoi scrierea şi rezolvarea operaţiei prin care se afla numărul de albinuţe remase netăiate. (din totalul de albinuţe se scădeau cele două şi rămăneau cele netăiate), scrierea de adunări şi scăderi orientându-ne după imagini, tăierea unor puncte (în cazul operaţiei de scădere) sau adăugarea de puncte  (în cazul operaţiei de adunare) pentru rezolvarea unor adunări şi scăderi, colorarea copilului care a obţinut ca rezultate numai numere pare, desenarea cu doi ghiocei mai mulţi decât cei daţi şi adunarea acestora cu cei de pe fişă, desenarea cu doi ghiocei mai puţini decât cei daţi şi scăderea acestora din numărul celor de pe fişă şi compunerea de probleme după imagini, apoi scrierea rezolvării şi a răspunsului corect în spaţiul corespunzător.



La AVAP pentru a continua tematica poveştilor, fetele au colorat o fişă cu Albă ca Zăpada şi litera corespunzătoare iniţialei acestui personaj, iar băieţii au colorat o fişă cu Motanul încălţat şi litera corespunzătoare iniţialei numelui acestui personaj.



luni, 26 ianuarie 2015 0 comentarii

Rezultatele obţinute de Bobocei la Concursul Euclid / Matematică etapa II - 25 ian. 2015


Nr. crt. Numele şi prenumele elevului Punctajul / Premiul
obţinut
1. BORŢEA RAREŞ 100 pct.
Loc I + Medalie AUR
2. COJOCARU ROBERT 100 pct.
 Loc I + Medalie AUR
3. DANCIU MARIUS 100 pct.
 Loc I + Medalie AUR
4. MAGHER COSTIN 100 pct.
 Loc I + Medalie AUR
5. MATEI ANDREI 100 pct.
 Loc I + Medalie AUR
6. MICUDĂ TEODORA 100 pct.
 Loc I + Medalie AUR
7. PÂRVU MARIA 100 pct.
 Loc I + Medalie AUR
8. TRANDAFIR ADRIELA 100 pct.
 Loc I + Medalie AUR
9. TURTICĂ ALEXANDRU 100 pct.
 Loc I + Medalie AUR
10. ZAHANAGIU DENISA 100 pct.
 Loc I + Medalie AUR
11. PETRE IOANA 90 pct.
 Loc II
12. SEVERIN SEBASTIAN 90 pct.
 Loc II
13. DASCĂLU GEORGIANA 80 pct.
Menţiune
14. MARINESCU ROXANA 80 pct.
Menţiune

0 comentarii

Săptămâna 17 - Evaluare sumativă (prima oră)

Azi la CLR am recapitulat noţiunile de sunet, literă, silabă, cuvânt şi propoziţie. Am dat exemple de sunete şi am înţeles faptul că atunci când sunetele rostite sunt scrise se transformă în litere mici şi mari. Am observat că utilizând doar sunete nu putem comunica între noi, de aceea este nevoie ca aceste sunete să fie unite în silabe. Am unit în silabe diferite sunete date (m + a = ma, c + a= ca etc.). Am sesizat faptul că nici folosind doar silabe nu ne putem înţelege, de aceea este nevoie ca silabele să formeze împreună cuvinte care au un înţeles de sine stătător. Am jucat un joc în care trebuia ca noi să adăugăm silabe lângă o silabă dată pentru a forma cuvinte. Am observat că lângă aceeaşi silabă dată dacă adăugăm diferite silabe formăm diferite cuvinte (va - ză, va - că, va - ră, va - li- ză). Deşi cuvintele au un sens de sine stătător, pentru a comunica eficient este nevoie ca acestea să fie introduse în cadrul unor propoziţii. Am format propoziţii cu cuvinte date.
Pentru consolidarea acestor noţiuni am rezolvat mai întâi o fişă de lucru ce presupunea denumirea cuvintelor din imaginile propuse şi alcătuirea schemei acestora utilizând o linie roşie pentru cuvânt, liniuţe orizontale albastre pentru silabe şi cerculeţe verzi pentru sunete / litere.



Am formulat apoi enunţuri despre obiectele reprezentate în imaginile din manual şi le-am reprezentat grafic conform modelului de mai sus. ("Pisicile se joacă." "Fata citeşte." "E toamnă.")

La MEM am recapitulat noţiunea de mulţime de obiecte şi numeraţia până la 10. Am rezolvat exerciţiile din manual ce presupuneau descoperirea intrusului şi încercuirea acestuia (o ciupercă între mai multe umbrele), realizarea corespondenţei între elemente şi explicarea alegerii făcute (bucătar-polonic, triunghi-cerc, buştean-carte, semicerc-linie), încercuirea grupei hainelor cu care oamenii se îmbracă iarna, numărarea celor ce au rămas şi scrierea cifrei corespunzătoare în căsuţa dată, discuţia despre locul unde se adăpostesc animalele din imagine şi cum ajută oamenii animalele, numărarea copiilor din imagine şi desenarea în casetă cu un cerculeţ mai mult decât numărul acestora (3).
În finalul lecţiei am rezolvat o fişă de lucru în care am numărat vagoanele unui tren, am colorat conform cerinţei diferite vagoane (cu roşu al doilea, cu galben al şaselea, cu albastru al nouălea şi cu verde al zecelea), am numit cifrele din faţa fiecărui şir de obiecte şi am colorat în fiecare şir atâtea obiecte câte indica cifra din faţa lui.



vineri, 23 ianuarie 2015 0 comentarii

Săptămâna 16 - Pe stradă (a V-a oră)

Azi la CLR am consolidat sunetele şi literele "o, O" şi "s, S" învăţate în această săptămână. Astfel am rezolvat mai întâi o fişă de lucru recapitulativă care presupunea încercuirea imaginilor a căror denumire începea cu sunetul "s", colorarea imaginilor a căror denumire începea cu sunetul "o", colorarea cu verde a pătrăţelelor ce conţineau litera "S" şi cu portocaliu pe cele ce conţineau litera "O", reprezentarea grafică a denumirii unor imagini prin linii orizontale (roşie pentru cuvânt, albastră pentru silabă) şi cerculeţe (verzi pentru litere), apoi marcarea sunetului "s" sau "o" prin colorarea cu galben a cerculeţului corespunzător, trasarea după model a literelor învăţate în această săptămână, conturarea unui semafor şi colorarea becurilor în culorile potrivite, găsirea literelor "S" şi "O" între alte litere şi colorarea acestora diferit.



Am conturat cu culori diferite peste modelul punctat rândul literei "o, O" şi pe cel al literei "s, S" în caietul de semne grafice. Am colorat apoi bulina corespunzătoare sunetului "o" din denumirea fiecărei imagini propuse în caietul "Alfabetul ştrengărel", am conturat peste modelul punctat literele "o" şi "O" şi am colorat literele "o" şi "O". Am colorat cu roz, conform cerinţei literele "s" şi "S" şi cu ce culori am dorit literele "s" şi "S" cu chip.

La MEM pentru a consolida scăderea cu 1 sau 2 unităţi am rezolvat frontal probleme ilustrate scriind rezolvarea şi rezultatul corect în căsuţele corespunzătoare.


Am rezolvat apoi cele trei probleme ilustrate din manual scriind rezolvarea şi răspunsul corect în căsuţele corespunzătoare. De asemenea am discutat despre situaţiile prezentate în cadrul problemelor în care copiii au respectat sau nu regulile de circulaţie şi despre cât de importantă este viaţa pe care trebuie să o protejăm fiind extrem de atenţi atunci când circulăm pe drumurile publice.

La MM am învăţat cântecul "Melcul" pentru a exersa emiterea sunetelor lungi şi scurte. Am cântat acest cântec în cor, pe echipe, în lanţ şi cu acompaniament ritmic.


"Melc, melc, codobelc,
Scoate coarne boureşti
Şi te du la baltă,
Şi bea apă caldă,
Şi te du la Dunăre,
Şi bea apă tulbure,
Şi te suie pe buştean,
Şi mănâncă leuştean."

joi, 22 ianuarie 2015 0 comentarii

Săptămâna 16 - Pe stradă (a IV-a oră)

Azi la CLR am intuit imaginile din manual şi am specificat ce elemente componente conţineau fiecare dintre ele, apoi în prima căsuţă dată am ales şi desenat din imaginile propuse obiectele a căror denumire începea cu sunetul "s" ("soare", "sac"), iar în a doua căsuţă am ales şi desenat pe cele care se terminau cu sunetul "s" ("urs", "os"). Am unit la exerciţiul al doilea simbolurile care aveau aceeaşi semnificaţie, explicându-le pe fiecare în parte. Am învăţat poezia literei "S" din caietul "Alfabetul ştrengărel": "Soarele de sus sclipeşte / Peste sute de stejari. / Ca un glob el străluceşte, / I se văd razele mari." Am încercuit cu roşu litera "s" şi cu albastru litera "S" din versurile poeziei, apoi am încercuit cu albastru litera "S" din denumirea unor cuvinte ilustrate. Am scris sub bulinele corespunzătoare literele învăţate folosind numai litere mari de tipar, apoi am colorat bulina potrivită sunetului "s" din denumirea fiecărei imagini date. Am trasat conturul literelor "s" şi "S" peste modelul punctat. Am citit pe litere cuvintele propuse în manual, literele le-am unit în silabe, silabele unindu-le apoi în cuvintele date. Am observat de asemenea modul de scriere al acestora (cu litere mari sau mici). Am format pe alfabetar cuvintele citite utilizând literele magnetice, apoi le-am scris trasând cu creionul peste conturul punctat.


La MEM în cadrul unui joc am completat oral, în cor nişte afirmaţii lacunare, apoi am rezolvat individual câteva cerinţe propuse:

"Aproape de 0 este ......"
"Omul are ....... ochi".
"Capra avea ........... iezi."
"Punguţa avea ........... bani."
"La o mână sunt ........ degete."
"Albă ca Zăpada şi cei ........ pitici"

"Vecinii lui 3 sunt.........."
"Numerele mai mici decât 4 sunt ...................."
"Numerele mai mari ca 6 sunt ....................."
"Pune pe masă atâtea creioane câte luni are un anotimp"

Am repetat apoi cele trei luni ale anotimpului iarna: decembrie, ianuarie şi februarie. Pentru consolidarea scăderii cu 1 şi 2 unităţi am rezolvat frontal poezii - problemă ilustrate şi am verbalizat modul de rezolvare.

"În grădina primăverii
Erau 7 zambiluţe
Din pământ Florina scoate
2 zambile pătate.
Câte flori mai sunt acu?
Haide socoteşte tu!" (7-2=5)

"Dis de dimineaţă
9 vrăbii concertează
2 iată au zburat
Câte cântă pe-nserat?" (9-2=7)

"În stupul minunat
10 albine locuiesc.
La poarta Reginei Mari
Stau de pază 2 bondari.
Pentru muncă, pentru iarnă
Câte albine aduc hrană?" (10-2=8)


"Şoricioaica şi 5 pici
Zburdă veseli pe aici
2 se-ascund în găurici
Câţi rămaseră, ghiciţi?" (5-2=3)


Am rezolvat apoi cele trei probleme ilustrate propuse în manual discutând situaţiile din imaginile ce le însoţeau şi scriind în căsuţele corespunzătoare atât operaţia, cât şi răspunsul corect. În finalul lecţiei am rezolvat sarcinile unei fişe de lucru ce presupunea desenarea în chenarele date a unor elemente conform cerinţelor, calculul cu ajutorul desenelor, unirea operaţiilor date cu răspunsul corect şi recunoaşterea operaţiei corespunzătoare fiecărei probleme ilustrate şi rezolvarea acesteia.


La DP am ascultat şi discutat pe marginea textului "Doctorul Aau" din care am învăţat cât de importantă este igiena orală şi că spălatul zilnic pe dinţi împiedică bacteriile şi cariile să pună stăpânire pe dinţii noştri.


La AVAP am colorat cele două semafoare: unul pentru maşini şi celălalt pentru pietoni cu culorile potrivite şi am marcat ca fiind aprinsă culoarea roşie la semaforul pentru maşini şi culoarea verde la semaforul pentru pietoni. Am decupat cele două semafoare şi le-am lipit în locul potrivit pe imaginea cu intersecţia pe care am pictat-o ora trecută. Am colorat şi decupat maşina şi pietonul, apoi am lipit pietonul pe trecerea de pietoni, iar maşina înaintea trecerii de pietoni fiindcă semaforul pentru maşini arăta culoarea roşie. Am discutat despre situaţia prezentată în imagine şi ne-am clarificat câteva dintre regulile de circulaţie ce trebuie respectate atât de conducătorii auto, cât şi de pietoni.

miercuri, 21 ianuarie 2015 0 comentarii

Săptămâna 16 - Pe stradă (a III-a oră)

Azi la CLR pentru a intui litera pe care o vom învăţa am jucat un joc ce presupunea vizionarea unor imagini pe nişte planşe demonstrative şi de fiecare dată când cuvântul ce denumea respectiva imagine avea sunetul "s" în componenţă băteam o dată din palme. Am dat apoi exemple de cuvinte care aveau sunetul "s" la început, la mijloc şi la sfârşit. Am colorat cu albastru căsuţa corespunzătoare imaginilor ce înfăţişau obiecte a căror denumire începea cu sunetul "s" şi cu verde căsuţa din dreptul celor ce se terminau cu sunetul "s". Am discutat despre propoziţia enunţiativă învăţată anterior şi am dat câteva exemple, apoi am învăţat propoziţia exclamativă care se termină cu semnul de punctuaţie "!" şi care se foloseşte atunci când ne mirăm de ceva, facem o urare sau dăm cuiva un îndemn. După ce am intuit imaginile din manual şi am stabilit ce reguli de circulaţie au fost încălcate de personajele în cauză am formulat propoziţii exclamative în legătură cu acestea. Am ascultat "Povestea literei S" pentru a înţelege mai bine originea formei acesteia şi am observat pe o planşă un drum de tip serpentină.




Am intuit literele "S" şi "s" precizând elementul grafic component şi sensul corect al desenării / scrierii acestuia. Am observat pe o fişă model diferite modalităţi de a scrie litera "S" folosind materiale neconvenţionale.


Am observat pe nişte fişe demonstrative modalitatea diferită de scriere a literelor "S" şi "s" în funcţie de tipul de scris ales.



Am colorat cu albastru litera "S" şi cu roşu litera "s" pe o fişă dată şi pe o foaie dintr-un ziar / revistă. Am încercuit litera "S" în denumirea cuvintelor înfăţişate în imaginile propuse în manual. Am trasat conturul şi am colorat literele pe care tocmai le-am învăţat, iar apoi am colorat pe o fişă un şerpişor asemănător celui din "Povestea literei S". 


La DP am vorbit despre obiectele de igienă personală recapitulând cunoştinţele deja acumulate. Am ales prin încercuire numai acele obiecte de igienă personală pe care le folosim zilnic. Am unit apoi obiectele de igienă personale date cu partea corpului corespunzătoare.

La MM am recapitulat cântecele învăţate pe care le-am cântat în cor, pe echipe, în lanţ, cu solist, cu acompaniament muzical şi ritmic.

marți, 20 ianuarie 2015 0 comentarii

Săptămâna 16 - Pe stradă (a II-a oră)

Azi la CLR am purtat o discuţie despre semnele de circulaţie, forma acestora, culoarea de avertizare şi rolul lor în ghidarea maşinilor sau pietonilor în trafic. Am încercuit litera "O" în denumirea fiecărui indicator în parte, am colorat cu roşu casetele din dreptul imaginilor a căror denumire începea cu sunetul "o" şi cu verde pe celelalte. Am încercuit litera "o" în denumirea imaginilor date, apoi am despărţit în silabe cuvintele denumite de imagini şi am scris cifra corespunzătoare numărului de silabe în caseta potrivită. Am trasat o linie de la imaginile date la litera ce corespundea sunetului cu care începeau cuvintele. Am învăţat strofa literei "o" din caietul "Alfabetul ştrengărel", apoi am încercuit cu roşu litera "o" şi cu albastru litera "O" din versurile poeziei şi din cuvintele ce denumeau nişte imagini date. Am citit cu degetul sub fiecare literă în parte cuvintele propuse în manual, le-am format utilizând literele magnetice ale alfabetarului, apoi le-am scris trasând cu creionul peste modelul punctat: "oi", "om", "rom", "roi", "aroma", "ora". În completarea celor din manual am mai format pe alfabetar după dictare cuvântul "maro" şi numele "Omar".


În finalul lecţiei am colorat cu orange literele "o" şi "O" model din caietul "Alfabetul ştrengărel".

La MEM am continuat discuţia despre semnele de circulaţie stabilind că există unele semne care interzic, altele care permit şi altele care atenţionează. Am rezolvat problemele propuse în manual orientându-ne după imagini şi scriind în spaţiul corespunzător rezolvarea, dar şi răspunsul corect. După ce am rezolvat fiecare problemă ne-am verificat răspunsul utilizând un calculator solar. Pe afişajul acestuia am observat de asemenea modul diferit de scriere a cifrelor fără a fi folosite linii curbe.

La AVAP am analizat imaginea din manual ce înfăţişa o intersecţie, apoi am pictat cu culorile corespunzătoare imaginea propusă.

luni, 19 ianuarie 2015 0 comentarii

Săptămâna 16 - Pe stradă (prima oră)

Azi la CLR am ascultat o poezie şi de fiecare dată când am auzit sunetul "o" am arătat semnul corespunzător făcut cu degetele: "Oaia prin oraş colindă / Ca să-şi cumpere oglindă / Oul o opreşte-n cale / Şi-o întreabă: - Ai parale? / Oaia zice: - Stai puţin, / Am un ol cu lapte plin. / Laptele din ol de-l vinzi / Poţi să-ţi cumperi opt oglinzi." 
Am dat câte 5 exemple de cuvinte care încep cu sunetul "o" ("oaie", "oglindă", "ou", "om", "Oana"), 5 care îl conţin ("poliţist", "zbor", "semafor", "cor", "cadou") şi 5 care se termină cu acest sunet ("polo", "maro", "zero", "euro", "judo"). 
Am notat "X" în căsuţa de sub imaginile a căror denumire conţinea sunetul "o". Am ascultat "Povestea literei O" pentru a înţelege originea formei acesteia.



Am intuit literele "O" şi "o" precizând elementul grafic component şi sensul corect al desenării / scrierii acestuia.


Am observat pe nişte fişe demonstrative modalitatea diferită de scriere a literelor "O" şi "o" în funcţie de tipul de scris ales.



Am colorat cu albastru litera "O" şi cu roşu litera "o" pe o fişă dată şi pe o foaie dintr-un ziar / revistă. Am alcătuit apoi propoziţii cu cuvintele date şi am încercuit litera "O". În finalul lecţiei am trasat conturul şi am colorat literele pe care tocmai le-am învăţat.

 La MEM am vorbit despre semafor, am sesizat că există două tipuri de semafoare: unul pentru maşini format din trei becuri luminoase având culorile: roşu, galben şi verde şi unul pentru pietoni format din două becuri luminoase: roşu şi verde sub formă de omuleţ care stă pe loc şi omuleţ care merge. 


Am înţeles funcţionarea semafoarelor şi rolul acestora, precum şi faptul că ele sunt corelate între ele, iar cele două tipuri de semafoare: pentru maşini şi pentru pietoni funcţionează unul invers faţă de celălalt. Am participat la un exerciţiu practic în urma căruia am înţeles mai bine regulile de circulaţie. Am ascultat o povestioară din care am învăţat că atunci când nu se respectă regulile de circulaţie se pot produce accidente cu urmări destul de grave. Am rezolvat problemele propuse în manual urmărind imaginile şi scriind rezolvarea şi răspunsul în căsuţa corespunzătoare. Am învăţat o poezie numită "Semaforul": "Stă în colţ de stradă / Şi te urmăreşte, / Are două culori / Şi pe rând clipeşte. / Când se-aprinde roşul / El îţi spune: Stop! / Mai aşteaptă-o clipă / Stai te rog, pe loc. / Verde - acum e becul, / Treci, te rog, copile / Că-i culoarea ta / Şi să treci, e bine.", apoi am desenat cele două tipuri de semafoare: cel pentru maşini şi cel pentru pietoni.

0 comentarii

Rezultatele obţinute de Bobocei la Concursul Euclid / Română etapa II - 18 ian. 2015


Nr. crt. Numele şi prenumele elevului Punctajul / Premiul
obţinut
1. ZAHANAGIU DENISA 100 pct.
Loc I + Medalie AUR
2. TURTICĂ ALEXANDRU 99 pct.
 Loc II + Medalie ARGINT
3. BORŢEA RAREŞ 97 pct.
Loc II
4. MAGHER COSTIN 95 pct.
Loc III
5. MICUDĂ TEODORA 95 pct.
Loc III
6. DASCĂLU GEORGIANA 93 pct.
 Loc III
7. PETRE IOANA 92 pct.
 Loc III
8. SCARLAT SAMUEL 92 pct.
 Loc III
9. TRANDAFIR ADRIELA 87 pct.
Menţiune
10. SEVERIN SEBASTIAN 84 pct.
  Menţiune
11. MATEI ANDREI 81 pct.
  Menţiune
12. MARINESCU ROXANA 80 pct.
  Menţiune
13. COMAN CRISTIAN 76 pct.
  Diplomă de participare
14. DANCIU MARIUS 73 pct.
Diplomă de participare 

luni, 12 ianuarie 2015 0 comentarii

Săptămâna 15 - Meserii (prima oră)

Azi la CLR am discutat despre diferite meserii. Am găsit apoi între meseriile enumerate câteva a căror denumire se termina cu sunetul "r" (învăţător, doctor, miner, aviator etc). Am dat exemple de cuvinte care încep cu sunetul "r", care au sunetul "r" în interior şi care se termină cu "r". Am denumit imaginile de la exerciţiul 1 din manual, apoi am scris un "X" în căsuţa corespunzătoare cuvintelor care conţineau de două ori sunetul "r". Am ascultat "Povestea literei R" pentru a înţelege mai bine originea formei acesteia.



Am intuit literele "R" şi "r" precizând elementele grafice componente şi ordinea corectă a desenării / scrierii acestora. Am observat pe nişte fişe demonstrative modalitatea diferită de scriere a literelor "R" şi "r" în funcţie de tipul de scris ales.



Am colorat cu albastru litera "R" şi cu roşu litera "r" pe o fişă dată şi pe o foaie dintr-un ziar / revistă. Am denumit apoi urmărind imaginile date în manual personajele care practicau meseriile ilustrate. Am încercuit litera "R" în denumirea fiecărui personaj dat. Am jucat jocul "Eu spun una, tu spui multe" găsind astfel pluralul de la cuvintele "rinocer", "nufăr", "arici", apoi am încercuit litera "r" în cuvintele date la singular. În finalul lecţiei am trasat după contur şi am colorat literele "r" şi "R" învăţate.

La MEM am discutat despre trei domenii: agricultură, industrie şi comerţ, explicând mai întâi fiecare termen în parte. Astfel, agricultura se referă la cultivarea plantelor şi creşterea animalelor, industria reprezintă totalitatea uzinelor, fabricilor, minelor şi a centralelor electrice, iar comerţul se referă la oferta unor mărfuri în schimbul unei plăţi în bani sau alte produse (troc). Am rezolvat apoi problemele propuse în manual, orientându-ne după imagini şi scriind în căsuţa corespunzătoare operaţia şi răspunsul pentru fiecare problemă în parte. În finalul lecţiei am creat probleme ilustrate care se rezolvau prin adunări cu 1 sau 2 unităţi, verbalizându-le.


vineri, 9 ianuarie 2015 0 comentarii

Săptămâna 14 - Cu ce circulăm? (a V-a oră)

Astăzi la CLR am consolidat prin diferite activităţi literele "m", "M", "i" şi "I" învăţate în această săptămână. Astfel, mai întâi am colorat literele "m" şi "M" din caietul "Alfabetul ştrengărel" cu culoarea mov, apoi am desenat pe litera mare "M-uri" mari şi pe litera mică "m-uri" mici pentru a împodobi literele, dar şi pentru a exersa scrierea acestora. Am colorat de asemenea o fişă cu litera "M" poziţionată pe un munte conform "Poveştii literei M" pentru a reţine mai uşor forma acesteia.


Am colorat apoi literele "i" şi "I" din caietul "Alfabetul ştrengărel" ce semănau cu nişte ciupercuţe. Am rezolvat în continuare o fişă de lucru recapitulativă ce presupunea încercuirea imaginilor a căror denumire începea cu sunetul "i", încercuirea literei "I" într-un text scris numai cu litere mari, trasarea după model şi fără model a literei "I" şi reprezentarea grafică a cuvintelor, silabelor, sunetelor cu marcarea sunetului "i" urmărind imaginile date. Astfel, după ce ne-am dat seama ce reprezintă imaginea respectivă, am trasat o linie orizontală roşie pentru cuvânt, apoi am despărţit cuvântul în silabe şi pentru acestea am trasat atâtea liniuţe orizontale albastre câte silabe avea cuvântul, am separat fiecare silabă în parte şi am precizat ce sunete / litere o formau şi le-am reprezentat prin buline verzi, iar la urmă am colorat cu galben bulina corespunzătoare sunetului "i" din cuvintele date.



La MEM am discutat despre mijloacele de transport naval, am denumit mijloacele de transport care circulă pe apă, am precizat locul unde stau vapoarele, am numărat toate ambarcaţiunile din imaginea dată şi am scris în pătratul corespunzător un număr cu 1 mai mic decât numărul mijloacelor de transport numărate. Am rezolvat apoi scăderile propuse urmărind desenele. În finalul lecţiei am rezolvat o fişă de lucru recapitulativă care presupunea rezolvarea unor probleme ilustrate (adunări şi scăderi) şi scrierea operaţiei corespunzătoare în căsuţe, completarea unor operaţii date cu semnele "+" sau "-" pentru ca rezultatul să fie corect (ca modalitate de lucru am observat că dacă rezultatul operaţiei era mai mare decât primul termen, atunci semnul trebuia să fie "+", iar dacă rezultatul era mai mic decât primul termen atunci semnul trebuia să fie "-"), orientarea în spaţiul unei rotiţe matematice şi rezolvarea adunărilor propuse, precum şi orientarea în spaţiul unui tabel şi scrierea rezultatelor scăderilor propuse în căsuţele adecvate.



La MM pentru a consolida sunetele lungi, medii şi scurte am învăţat cântecul "Ceasul" pe care l-am cântat în cor, pe grupe şi în lanţ:

Ceasul mare bate tic, tac, tic, tac,
Iar deşteptătorul bate tic, tac, tic, tac, tic, tac, tic, tac,
Ceasul de la mână bate tichi, tachi, tichi tachi, tichi, tachi, tichi tachi.

În finalul orei am desenat cadranul unui ceas şi am poziţionat cifrele corect scriind mai întâi cifra 12 în mijloc sus, apoi cifra 6 în mijloc jos, cifra 3 la mijlocul distanţei dintre 12 şi 6 în partea dreaptă şi 9 la mijlocul distanţei dintre 12 şi 6 în partea stângă. Apoi am scris restul cifrelor câte două în fiecare interval rămas liber.


joi, 8 ianuarie 2015 0 comentarii

Săptămâna 14 - Cu ce circulăm? ( a IV-a oră)

Azi la CLR am ascultat şi discutat pe baza unui fragment din lectura "Fram ursul polar" de Cezar Petrescu. Am povestit apoi partea care ne-a plăcut cel mai mult.


Am trasat o linie de la imaginile date la litera ce corespundea sunetului cu care începea cuvântul ce denumea imaginea. Am colorat bulina corespunzătoare sunetului "i" din cuvintele date, apoi am conturat peste modelul dat literele "i" şi "I" în caietul "Alfabetul ştrengărel" şi în manual. În manual am colorat de asemenea literele învăţate având grijă să nu depăşim conturul acestora. Folosind individual alfabetarul am format pe acesta după dictare diferite silabe şi cuvinte: "mi", "ai", "ia", "mai", Mia", "Ami", "mami".


 După acest exerciţiu practic de formare a silabelor şi cuvintelor date utilizând literele învăţate am citit cuvintele din manual literă cu literă, apoi le-am unit în silabe, apoi silabele le-am rostit repede şi legate pentru a citi cuvântul în întregime. Am trasat după model cuvintele citite: "MIA", "AMI", "am", "ai", "IA", MAIA", "mai", "ia". În finalul lecţiei am scris după dictare câteva silabe şi cuvinte.


La MEM am discutat despre mijloacele de transport aerian. Am precizat de asemenea locul unde aterizează avioanele, am numărat aparatele de zbor din imagine şi am scris în cerculeţul corespunzător un număr mai mare cu 1 decât numărul mijloacelor de transport aerian numărate anterior. Am ales prin încercuire, urmărind imaginile suport, rezultatul corect al scăderilor propuse. Am realizat apoi corespondenţa între componentele date şi imaginile propuse. În final am rezolvat o fişă de lucru ce presupunea alegerea răspunsului corect al unor scăderi pe baza imaginilor ajutătoare, rezolvarea scăderilor propuse utilizând numărătoarea, degetele, diferite obiecte sau scara numerică, apoi colorarea căsuţelor cu operaţiile date conform unei legende şi rezolvarea unei probleme ilustrate prin scrierea operaţiei corespunzătoare în căsuţe.



La DP am ascultat un text numit "Harababura din baie" din care am învăţat că pentru a reuşi să folosim corect şi eficient obiectele de igienă personală trebuie ca acestea să fie ţinute în ordine.

La AVAP am realizat prin tehnica origami un avion din hârtie, pe care după ce l-am decorat, l-am lansat pentru a vedea dacă poate plana.






pe blogul clasei pregătitoare B Bobocei din
Şcoala Gimnazială nr. 59

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Violation Search